Svijet
17

Britanska rokerka na Twitteru regrutuje mladenke za sirijske džihadiste

Klix.ba
Sally Jones (Foto: Daily mail)
Bivša rokerka se udala za Junaida Hussain (Foto: Daily mail)
Sally Jones, četrdesetpetogodišnja majka dvoje djece, regrutuje mlade djevojke preko Twittera i to tako što ih ohrabruje da se pridruže Islamskoj državi u kojoj će imati život iz snova.

Bivša rokerka mladenkama obećava da će njihovi budući muževi platiti sve njihove putne troškove odnosno da će im poslati novac prije nego što krenu prema Turskoj i da one nemaju nikakve brige.

Kako je bivša rokerka ispričala reporterima The Timesa, mladim tinejdžerkama je obezbjeđen dobar život u kojemu im nikada neće nedostajati novca.

Međutim, kako je kazala u razgovoru sa reporterom pod svojim lažnim imenom "Aisha", dešavalo se da neke djevojke koje pristanu da budu džihadske mlade zapravo nikada ne učine "svetu seobu" odnosno ne dođu svojim muževima ali zato zadrže novac.

"Moraju napustiti zemlju nevjernika ako misle udovoljiti Allahu", kazala je preobraćena Jones navodeći svoj primjer. Ona je, naime, otišla u ratnu zonu kako bi se udala za dvadesetogodišnjeg Junaida Hussaina.

Ona je reporteru ispričala i to da je ženama u Siriji i po šerijatskom zakonu zabranjeno da imaju karijeru.

"Od nas se samo očekuje da se brinemo o našim muževima. Nema nikakve nesigurnosti, dobro se živi", rekla je Jones koja sada nosi ime Sakinah Hussain.

Novac za putovanje mladenki koje će postati supruge džihadiste u Sirji šalje se navodno preko Western Uniona. Sada su, kako piše The Times, u toku provjere koje se odnose na sumnjive uplate.

"Mi pažljivo nadziremo sve aktivnosti unutar Iraka i Sirije i tamo radimo jer ljudi imaju potrebe za našim angažmanom iz humanitarnih razloga i zato ovdje i dalje radimo. Međutim, zatvorili smo neke naše poslovnice koje su na teritoriji koju je osvojio IDIL", kazala je glasnogovornica Western Uniona.