{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


London: Tri učenice pobjegle od kuće kako bi se priključile IDIL-u u Siriji

Klix.ba
21.2.2015. u 08:48
15
104
London: Tri učenice pobjegle od kuće kako bi se priključile IDIL-u u Siriji
15
London: Tri učenice pobjegle od kuće kako bi se priključile IDIL-u u Siriji
Tri učenice nestale su u Londonu nakon što su svojim roditeljima rekle da idu vani. Strahuje se da su otišle u Siriju kako bi se priključile IDIL-u poput jedne od njihovih drugarica koja je to učinila u decembru.
Policija je kazala da su ove bliske prijateljice viđene kako ulaze na Gatwick aerodrom prije nego su ušle u avion Turkish Airlinesa koji je letio ka Istanbulu to veče.

Shamima Begum (15), Kadiza Sultana (16) i treća djevojka čije ime nije objavljeno na zahtjev porodice (15) , učenice su Bethnal Green Academyje i bile su odlične.

Komandant policije Richard Walton kazao je kako je izuzetno zabrinut za njihovu sigurnost. Otkrio je da je jedna njihova prijateljica koja također ima 15 godina otputovala u Siriju u decembru prošle godine.

"Zabrinuti smo zbog broja djevojčica i mladih žena koje su već otišle ili planiraju otići u Siriju, odnosno mjesta koja kontrolira IDIL To je izuzetno opasna zona i vidjeli smo izvještaje u šta se njihov život pretvori i koja sve ograničenja imaju. Žene ne mogu napustiti kuću ili to rade samo u pratnji čuvara. Nemaju izbor povrataka kući u zemlju odakle su došle i njihove porodice budu uništene s vrlo malo opcija borbe za njih", rekao je Walton.

Porodice ove tri djevojčice su rastrojene, ali Walton je kazao da postoji velika šansa da su one još u Turskoj. Sve tri imaju mobilne telefone i policija koristi turske medije i društvene mreže kako bi ih pronašla.

"One su zavedene. Ne znam šta su im obećali, ali to je jako tužno. Ovo nam se nikada ranije nije dešavalo u zajednici. Potrebno je da djevojčice znaju da nisu uradile ništa loše već da su izmanipulisane", rekao je glasnogovornik East London džamije Salman Farsi.

Do sada je iz zapadnih zemalja oko 3.000 osoba, od kojih 550 žena, otputovalo u Siriju i Irak kako bi se pridružili IDIL-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: