Svijet
0

Najveći svjetski izdavač knjiga za djecu obrisao Izrael sa karte svijeta

Klix.ba
Najveći svjetski izdavač knjiga za djecu, Scholastic Inc, izbacio je Izrael sa svojih mapa u knjizi priča zastupljenoj u školskom programu. Majka jednog dječaka otkrila je propust kada mu je pokušala pokazati svoju domovinu.

"Željela sam sinu pokazati gdje sam živjela, ali nisam mogla pronaći Izrael na karti. Umjesto njega, pisalo je Jordan", navela je Adina Golombek, nekadašnja stanovnica Jerusalema, koja je odselila u Kanadu.

Knjiga "Thea Stilton and the Blue Scarab Hunt", koju je izdala kuća Scholastic Inc, je avanturistička priča o sestrama Thea, pet mišica tinejdžerki, pozvanih u Egipat kako bi učestvovale u arheološkim iskopavanjima. Kako se priča odvija na Bliskom istoku, na početku knjige nalazi se i karta Bliskog istoka, ali na njoj nema Izraela.

Viši potpredsjednik korporativnih komunikacija u Scholasticu, Kyle Good, naveo je kako kompanija sada odlučuje o tome da li će doći do ispravka te o mogućem vremenu reprinta.

"Serijal Geronimo Stilton objavljen je u Italiji, a Scholastic prevodi knjige za američku publiku. Čekam odgovor našeg uredničkog tima o mogućem reprintu i ispravci", rekao je Good.