Veliki broj ubijenih
78

Nadbiskup Hosam Naoum potvrdio da je bolnica Al-Ahli dobila tri poziva za evakuaciju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nadbiskup Hosam Naoum, govoreći zajedno s patrijarsima i poglavarima crkava u Jeruzalemu, rekao je da je bolnica al-Ahli primila telefonska upozorenja da se evakuiše u subotu, nedjelju i ponedjeljak.

Kako prenosi Al Jazeera nadbiskup Hosam Naoum nije želio reći ko je uputio ta upozorenja.

"Mi nismo vojnici da odlučujemo, nismo novinari da analiziramo, nismo političari da odlučujemo, ono što mi ovdje govorimo je da je ono što se dogodilo u bolnici zločin, masakr", rekao je Naoum.

Prema zvaničnim podacima palestinskog ministarstva zdravstva u napadu na bolnicu ubijena je 471 osoba, 314 osoba je ranjeno od čega se 28 osoba nalazilo u kritičnom stanju.

Izrael je negirao da je izvršio napad na ovu bolnicu, ranije u nekoliko navrata bolnice u Pojasu Gaze su dobijale upozorenje da se evakuišu jer će uslijediti izraelski napad. Doktori su uglavnom odbacivali ova upozorenja uz poruke da je nemoguće evakuisati bolnice i da će ostati sa svojim pacijentima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od nedjelje u Pojasu Gaze su uništene 4 bolnice, a čak 21 je dobila naredbu o evakuaciji.