Bio stražar u logoru
192

Nacist Jakiw Palij koji je deportovan iz SAD-a stigao u Njemačku

FENA
Jakiw Palij
Jakiw Palij
Devedesetpetogodišnji stanovnik New Yorka za kojeg se vjeruje da je bio stražar u nacističkom radnom logoru u okupiranoj Poljskoj, doputovao je u Njemačku nakon što su ga uhapsile i deportovale američke imigracijske vlasti, saopćili su američki zvaničnici u utorak.

Bijela kuća saopćila je da Jakiw Palij služio kao stražar u radnom logoru Trawniki gdje je oko 6.000 jevrejskih muškaraca, žena i djece ubijeno 3. novembra 1943. godine, u najvećem pojedinačnom masakru tokom holokausta.

Sjedinjene Države pokušavaju da izbace Palija iz zemlje otkako su objavile naređenje o deportaciji 2004., nakon što su vodeći članovi vlade njemačke kancelarke Angele Merkel pristali da ga njemačka država prihvati.

Frankfurter Allgemeine Zeitung javio je da je Palij stigao vojnim avionom na aerodrom u Duesseldorfu u zapadnoj Njemačkoj i da je prebačen u starački dom u gradu.

Rođen u ondašnjoj Poljskoj na teritoriji sadašnje Ukrajine, Palij je emigrirao u Sjedinjene Države 1949., dobijajući američko državljanstvo osam godina kasnije, saopćila je Bijela kuća.

U saopćenju se, međutim, dodaje da je on prikrivao svoju nacističku prošlost i umješanost u kršenja ljudskih prava, govoreći da je proveo Drugi svjetski rat radeći na farmi i u tvornici.

Palij je u 2001. saopćio zvaničnicima ministarstva pravde da je bio obučavan u nacističkom logoru za obuku u Trawnikiju u okupiranoj Poljskoj 1943., saopćila je Bijela kuća.

"Služeći kao naoružani stražar i sprečavajući bjekstva jevrejskih zatvorenika tokom nacističke službe, Palij je igrao ključnu ulogu u tome da žrtve Trawnikija snađe njihova tragična sudbina u rukama nacista", saopćila je Bijela kuća.

Savezni suci oduzeli su mu američko državljanstvo u 2003. i naredili su njegovu deportaciju u 2004., ali ga nijedna evropska zemlja nije prihvatila, javili su CNN i magazin New Yorker.

Uzimajući u obzir njegovo poodmaklu dob i krhko zdravlje, kao i mogući nedostatak dokaza, nejasno je da li će njemačke vlasti pokrenuti sudski postupak protiv ovog penzionera koji je ostao bez državljanstva, prenosi Reuters.