Pravda je spora
111

Bivši čuvar u nacističkom logoru smrti u 98. godini optužen za suučesništvo u ubistvu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora optužen je za suučesništvo u ubistvu u posljednjem od niza pokušaja da se postigne pravda za žrtve i preživjele holokausta. Gregor F, 98,radio je kao čuvar u logoru Sachsenhausen sjeverno od Berlina između 1943. i 1945. godine.

Državni tužitelji u zapadnom gradu Gießenu, u blizini Frankfurta, rekli su da ako i kada slučaj dođe do suđenja, to će se održati na sudu za maloljetnike zbog dobi u kojoj je bio kada su se dogodili zločini u kojima je navodno sudjelovao. Očekuje se da će suđenje biti u Hanauu, blizu kuće muškarca, u skladu sa zakonom o maloljetnicima.

“Čovjek, njemački državljanin, koji je u vrijeme zločina bio adolescent, optužen je da je pomogao okrutnom i perfidnom ubijanju hiljada zatvorenika”, rekao je njemačkim medijima Thomas Hauburger, glavni tužitelj Gießena.

Hauburger je rekao da su psihijatrijski vještaci procijenili da je Gregor F sposoban da izdrži suđenje i da se smatra "sposobnim za suđenje, uz ograničenja".

Hans-Jürgen Foster, advokat i bivši savezni javni tužitelj pri Saveznom sudu pravde koji bi trebao zastupati Shimona Rothschilda, bivšeg zatvorenika u Sachsenhausenu, rekao je kako se nada da će suđenje razotkriti ulogu onih koji možda nisu bili izravno uključeni u ubojstva, ali čija je uloga kotača nacističkog stroja za ubijanje omogućila uspjeh holokausta.

Vjerovao je da su zatvorski čuvari poput Gregora F "bili specifičan aspekt uvjeta koji su bili neprijateljski prema životu, koji su prevladavali u cijelom kompleksu koncentracijskih logora", rekao je za Der Spiegel.

Više od 200.000 ljudi bilo je zatvoreno u Sachsenhausenu, blizu Oranienburga, od kojih je više od polovine ubijeno. Ubijanje je uključivalo masovno istrebljenje gušenjem u plinskim komorama, kao i pogubljenje hiljada sovjetskih ratnih zarobljenika hicima u potiljak, kroz sustavni program nazvan Aktion 14f14.

Rothschild, koji je bio zatvoren u Sachsenhausenu nakon što je isprva sa svojom porodicom deportiran iz geta u blizini Krakova u Poljskoj u Auschwitz, treba svjedočiti ako suđenje Gregoru F. krene dalje. Zajedno s 10 druge jevrejske djece, Rothschild (96), koji živi u Izraelu, bio je podvrgnut medicinskim eksperimentima u kojima su mu ubrizgana cjepiva protiv hepatitisa i druge supstance u bolničkom odjeljenju Sachsenhausenove kasarne RII.

Slučajeve poput Gregora F omogućilo je suđenje Johnu Demjanjuku, čuvaru u logoru za istrebljenje Sobibor iz 2011., koje je otvorilo put kasnijim suđenjima drugima koji su se prije smatrali previše beznačajnima i protiv kojih nije bilo dokaza da su počinili određene zločine , ali za koje se smatralo da su bili vitalni dio nacističkog sistema.

Među njima je i 97-godišnja žena koja je radila kao tajnica u koncentracijskom logoru Stutthof, a koja je prošlog decembra proglašena krivom za saučesništvo u 10.500 ubistava.