Nakon protivljenja ideji
37

Bronzani orao s nacističkog broda neće biti istopljen i pretvoren u golubicu

D. B.
Budućnost bronzanog orla koji je nekada bio na nacističkom ratnom brodu Admiral Graf Spee zasad je nepoznata nakon što su odbačeni planovi za njegovo uništavanje.

Lovci na blago su s dna mora kod obale Urugvaja podigli bronzanog orla 2006. godine, gdje je potopljen nacistički brod 1939. godine kako ne bi pao u neprijateljske ruke. Sud je prošle godine odlučio da orao pripada Urugvaju u čijim vodama je i pronađen, a predsjednik ove zemlje Luis Lacalle Pou je predložio da se istopi i pretvori u skulpturu golubice. Bronzani orao je visok dva metra i ima raspon krila od 2,8 metara, a drži veliku svastiku. Na dnu mora je ležao od 1939. godine, kada je kapetan broda Admiral Graf Spee odlučio da ga potopi nakon velike pomorske bitke u Drugom svjetskom ratu plašeći se da bi mogao otkriti nacističke tajne ako bi ga zapijenili Britanci.

Ovaj brod je bio velika prijetnja savezničkim snagama u Drugom svjetskom ratu, a potopio je osam trgovačkih brodova od početka rata u septembru 1939. godine pa do kraja te godine.

"Pomislili smo da bi se ovaj simbol rata mogao transformisati u simbol mira i zajedništva poput golubice", kazao je urugvajski predsjednik, a taj zadatak je dodijeljen urugvajskom vajaru pablo Atchugarryju. On je ponudu prihvatio te je projekt nazvao "izazovom transformacije mržnje, rata i razočarenja u simbol mira".

Međutim, samo dva dana kasnije je predsjednik saopćio da je ideja odbačena.

"U svega nekoliko sati se javio veliki broj ljudi koji se ne slažu s odlukom. Kada želite mir, prva stvar koju trebate učiniti jeste da stvorite jedinstvo, a ova ideja to očigledno nije", kazao je on.

Međutim, šta će se dogoditi s orlom, nije otkrio. On je predmet dugogodišnje pravne bitke, a kada je kratko izložen prije nekoliko godina, Njemačka se žalila i tražila od Urugvaja da to više ne čini.

Kada je sud u Urugvaju donio odluku da se orao proda na aukciji, jevrejska organizacija za ljudska prava Simon Wiesenthal Center, koja je posvećena istraživanju i sjećanju na holokaust, jasno se usprotivila te upozorila da bi mogao završiti u rukama simpatizera nacista.

Sudbina orla je tako ostala neriješena.