UN
0

Na stotine žrtava u najnovijim sukobima u Darfuru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U sukobima sudanske vojske i pobunjenika u oblasti Darfur strahuje se da ima na stotine civilnih žrtava, saopćio je danas izvor u Ujedinjenim nacijama.

Portparol sudanske vojske negirao je da se dogodio ikakav sukob u planinskoj regiji Jabel Mara u Darfuru i optužio je pobunjenike za maltretiranje i napade na lokalno stanovništvo, prenijela je agencija Reuters.

"Procjena je da ima najmanje 140, a najviše skoro 400 poginulih", rekao je neimenovani predstavnik UN.

Portparol sudanske vojske saopćio je da "nije bilo sukoba između sudanske vojske i pobunjeničkog pokreta Abdela Wahida".

Abdel Wahid Mohamed el-Nur je lider ogranka pobunjeničke Sudanske oslobodilačke vojske (SLA).

Sudanski predsjednik Omar Hassan al-Bashir proglasio je prošle srede završenim rat u Darfuru, kada je saopćio i da je oslobođeno 57 pobunjenika poslije postizanja inicijalnog dogovora sa Pokretom za jednakost i pravdu (JEM), najmoćnijim pobunjeničkim pokretom u Darfuru.

Bashirova vlada potpisala je sporazum u Dohi prošlog utorka, kada se obavezala da će postići konačan mirovni sporazum sa JEM do 15. marta.

Međutim, SLA i drugi pobunjenici odbili su sporazum, tražeći uspostavljanje sigurnost na terenu, prije nego što razgovori počnu.