Svijet
0

Sudanska vojska ubila 108 pobunjenika u Darfuru

FENA
Foto: AFP/AMIS/File
Foto: AFP/AMIS/File
Sudanska vojska saopćila je danas da je zauzela jedno od glavnih pobunjeničkih uporišta u zapadnoj oblasti Darfur i da je tom prilikom ubijeno 108, a zarobljeno više od 60 pobunjenika.

"Juče je došlo do sukoba između oružanih snaga Sudana i Pokreta pravde i jednakosti (JEM). Oko 108 pobunjenika je ubijeno, a zarobljena je još 61 osoba", izjavio je portparol sudanske vojske Al-Savarmi Haled za Rojters.

U sukobu su, takođe, nastradali i sudanski vojnici, iako broj poginulih nije saopćen.

Pokret JEM je, međutim, negirao navode o sukobu, ističući da su se njegovi pripadnici prije nekoliko dana dobrovoljno povukli iz oblasti koju pominje vojska.

Ovaj pokret je, također, saopćio da nedavni sukobi pokazuju da se sudanska vlada opredijelila za povratak ratovanju i da su sada "veoma slabe" šanse za iznalažene rješenja pregovorima.

JEM je ranije saopćio da je mirovne pregovore s vladom obustavio zbog kršenja primirja i nepoštovanja mirovnog sporazuma dogovorenog u februaru.

JEM je jedna od dvije pobunjeničke grupe koje su 2003. preduzele oružanu borbu protiv sudanskih vlasti, koje zapadne zemlje i međunarodne institucije optužile za marginalizovanje Darfura.

Prema nekim procjenama, građanski rat i humanitarna kriza su u Darfuru odnijeli između 180.000 i 300.000 ljudskih života, dok je više od 2,4 miliona ljudi raseljeno.

Sudanske vlasti posljednjih sedmica optužuju JEM za napade i pljačkanje sela širom Darfura.