Sudan
0

Potpisan sporazum o prekidu vatre

FENA
Foto: AFP/AMIS/File
Foto: AFP/AMIS/File
Mirovni sporazum s najmoćnijom pobunjeničkom skupinom Pokret za pravdu i jednakost (JEM) u Darfuru potpisan je u subotu u sudanskoj prijestolnici N'Djameni, izjavio je sudanski predsjednik Omar Hassan al-Bashir.

On je dodao da će poništiti smrtne presude izrečene pripadnicima pokreta JEM i da će 30 posto tih zatvorenika odmah osloboditi, javio je Reuters.

Oko stotinu pripadnika JEM-a je osuđeno na smrt vješanjem jer su proglašeni krivima za sudjelovanje u napadima na Kartum koje je JEM organizirao 2008. godine.

Iz pokreta JEM je rečeno da to nije konačni mirovni sporazum, ali da su odredili uvjete za pregovore koji bi opet mogli propasti u slučaju nepovjerenja Kartuma.

Također, iz tog pokreta je objavljeno da sudanski predsjednik Al-Bashir i lider JEM-a Khalil Ibrahim treba službeno da ratificiraju postignuti sporazum početkom sljedeće sedmice u katarskoj prijestolnici Dohi, gdje su i vođeni pregovori.

Britanska agencija podsjeća da je Kartum tokom sedmogodišnjih sukoba prihvaćao niz prekida vatre, od kojih su neki propali već sutradan nakon potpisivanja, i ocjenjuje da je nepovjerenje među zaraćenim stranama duboko.

JEM i Sudanska oslobodilačka vojska su pobunjenički pokreti aktivni u Darfuru od 2003. Prema podacima UN-a, tokom sedmogodišnjih sukoba poginulo oko 300.000 ljudi, a više dva i po miliona je raseljeno.