|

SAD poziva sudansku vladu da zaustavi ofanzivu u Darfuru

SAD poziva sudansku vladu da zaustavi ofanzivu u Darfuru
0
F
FENA
3.3.2010. u 21:10
0
komentara
0

dijeljenja
SAD poziva sudansku vladu da zaustavi ofanzivu u Darfuru Foto: AFP/File
Sjedinjene Države u srijedu su izrazile zabrinutost zbog nove ofanzive sudanske vlade protiv pobunjenika u pokrajini Darfur, koja donosi brojne civilne žrtve, te pozvale vladu i pobunjenike na prekid nasilja.
"SAD je vrlo zabrinut izvještajem da snage sudanske vlade izvode ofanzivne operacije protiv Sudanske oslobodilačke vojske / Abdel Wahida (SLA/AW) na području Jebel Marra u Darfuru, koje su navodno izazvale značajan broj civilnih žrtava, raseljavanje i evakuaciju humanitarnih organizacija", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Washington je "pozvao vladu Sudana i SLA /AW da se suzdrže od daljnjeg nasilja", kako bi se Zajedničkoj misiji Afričke unije i UN-a u Darfuru omogućio pristup Jebel Marri, da bi procijenili humanitarno stanje i vratili stabilnost.

Primirje potpisano 20. februara između vlade Sudana i Pokreta za pravdu i jednakost (JEM) nudi važnu priliku da se značajno smanji nasilje u Darfuru, ali ono mora biti prošireno i na druge skupine, istakao je State Department, dodajući kako svako nasilje na terenu podriva duh mirovnog procesa.

Sjedinjene Države ponovile su poziv svim stranama da se uključe u mirovni proces AU / UN-a iz Dohe, kako bi se našlo sveobuhvatno i trajno rješenje sukoba u Darfuru, prenijela je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.