Svijet
0

Na pomolu rat između Libana i Izraela zbog zemnog gasa?

Sarajevo-x.com
Hashem Safieddine
Hashem Safieddine
Otkriće velikih zaliha zemnog gasa na dnu istočnog Mediterana bi moglo biti od velike pomoći za Liban i Izrael, ukoliko ne dođe do sukoba između ovih dviju zemalja, piše AP.

Militantna grupa "Hezbollah" je upozorila Izrael da zaustavi svoje planove i da ne pokušava ukrasti prirodni gas sa libanske teritorije te je zaprijetila raketnim napadom.

Izrael tvrdi da se njhove aktivnosti ne proširuju na libanske vode, što su eksperti i potvrdili, ali pomorske granice ovih dviju zemalja koje su još uvijek zvanično u ratu, nikada nisu precizno određene.

"Potreba Libana za otporom je danas udvostručena jer Izrael želi ukrasti naše resurse. Potreba za zaštitom naših resursa nas je primorala da ojačamo naše kapacitete za otpor", izjavio je šef Izvršnog vijeća Hezbollaha Hashem Safieddine.

Ove prijetnje su zasjenile mogućnost da obje zemlje ostvare profit od zaliha prirodnog gasa za koje naučnici kažu da su ogromne.

Izrael je daleko ispred Libana što se tiče razvijanja resursa. Dva polja koja su otkrivena prošle godine, Tamar i Dalit, sa proizvodnjom trebaju početi 2012. godine, a eksperti procjenjuju da ona sadrže oko 160 milijardi kubnih metara prirodnog gasa koji bi mogao pokriti izraelske potrebe za energijom u sljedeća dva desetljeća.

Američka kompanija "Noble Energy", koja je dio konzorcija koji razvija polja, predviđa da će Izrael u trećem polju pod nazivom "Leviathan" imati dovoljno prirodnog gasa za izvoz u Aziju i Evropu. Procjenjuje se da "Leviathan" sadrži 450 milijardi kubnih metara gasa.

Kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe, Izrael se uglavnom oslanja na uvoz.

Kada Tamar otpočne proizvodnju, troškovi Izraela bi se mogli smanjiti za milijardu dolara godišnje i donijeti oko 400 miliona dolara.

Glasnogovornik libanskog parlamenta Nabih Berri upozorava da Izrael želi postati energetski gigant ignorirajući činjenicu da zalaze u teritorijalne vode Libana.

Izrael tvrdi da su ovo besmislice, te da se sva tri polja nalaze na teritoriji izraelske ekonomske zone.

Ove nesuglasice su zabrinjavajuće jer bi mogle dovesti do novog rata kakav se dogodio 2006. godine u kojem je poginulo 1.000 Libanaca i 160 Izraelaca. Vjeruje se da "Hezbollah" sada ima oko 40.000 raketa.

Traženje nafte i prirodnog gasa su bili jedan od glavnih razloga nesuglasica dviju zemalja u proteklom desetljeću.

Izrael i Liban su među nekoliko zemalja na Bliskom istoku koje nemaju značajne prirodne resurse. Otkriće prirodnog gasa bi za obje zemlje moglo biti veliki podsticaj.

Razvoj novih resursa će podići nivo zabrinutosti za sigurnost, a infrastrukture za proizvodnju pomenutih dobara bi mogle postati mete za uništenje. U prošlosti je "Hezbollah" raketama potapao izraelske ratne brodove.

Smanjenje ovisnosti o uvozu će definitivno biti korisno, ali će isto tako povećati napetosti i rizik od rata između Izraela i Libana.