|

Na mjestu pogibije Suade i Olge svijet može naučiti važnu lekciju

Na mjestu pogibije Suade i Olge svijet može naučiti važnu lekciju
176
Klix.ba
4.4.2012. u 09:44
0
komentara
176

dijeljenja
Na mjestu pogibije Suade i Olge svijet može naučiti važnu lekciju Homs (Foto: AFP)
Dvadeseta godišnjica početka rata u BiH je tema o kojoj piše Washington Post, navodeći da se svijet približava tužnoj godišnjici kada su 5. aprila 1992. godine Suada Dilberović i Olga Sučić ubijene pucnjima iz snajpera tokom marša za mir.
Njih dvije su prve od 100.000 žrtva ubijenih tokom krvavog sukoba. Njihova smrt je označila početak agresije na BiH. Ovo je također veoma poučna godišnjica, piše Washington Post. Veliki dio onoga što karakterizira rat u Bosni i Hercegovini, uključujući strašne zločine, sada se dešava u Siriji. Ponovo smo suočeni sa zastrašujućim progonima, ubijanjima, bombardiranjima gradova i sela. 

Sve to imali smo i u Bosni i Hercegovini. U knjizi "Duhovi Balkana" Roberta Kaplana autor prikazuje Balkanski poluotok kao vjerski lonac u kojem rimokatolici, muslimani, pravoslavci i jevreji žive u skladnoj tjeskobi.

Kaplan mjesto prikazuje kao tajanstveno, duboko egzotično mjesto krvne osvete i nerazumljive politike, odašiljući jasnu poruku - ne miješajte se. Ipak, Bill Clinton, tadašnji predsjednik SAD se umiješao i mislim da nije pogriješio, piše autor članka i nastavlja:

"I sam sam posjetio regiju. Mislio sam da BiH nije mjesto gdje SAD i NATO trebaju inetrvenirati. Pogriješio sam. Međutim, Clinton je promijenio politički kurs i NATO je počeo bombardovanje. Uspjelo je, ubijanje je okončano".

Sada “Prijatelji Srijie" polako dolaze do zaključka da se mora više učiniti kako bismo pomogli pobunjenicima. Koalicija tvrdi da će sirijskoj opoziciji dati sredstva i komunikacijsku opremu. To je mali korak, ali je korak u pravom smjeru. Ipak, daleko smo od vojne intervencije u Siriji, metod obećaj puno, a učini malo je već primjenjen u BiH.

Sirijski ustanak je za sada zaista građanski rat. Više od 9.000 ljudi je ubijeno, većinom civila. Za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nema povratka. On nikada neće pristati da preda vlast, jer bi to značilo njegovu smrt, što znači da će još puno civila biti ubijeno.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je kazala da svijet Assada mora prosuđivati na osnovu onoga što radi, a ne na osnovu onoga što kaže, a ono što radi je ubijanje sunarodnjaka.

Hillary Clinton je posljednja osoba na svijetu koju treba podsjećati na lekcije iz Bosne i Hercegovine. Bila je u Bijeloj kući kada je njen suprug dao zeleno svjetlo avionima NATO-a, čime je i okončan krvavi bosanski sukob. Clinton sada sluša iste argumente protiv naoružavanja sirijskih pobunjenika i bombardiranja sirijskih postrojbi.

Opet se radi o jednom neredu. Na Sjedinjenim Američkim Državama je da uspostave vodstvo, a SAD znaju kako se to radi. Sukob u Siriji će se pogoršati. Isto je bilo i u Bosni i Hercegovini.

Most gdje su Suada i Olga poginule nosi njihova imena. Možda će i ove godine tu biti upriličena ceremonija na godišnjicu njihove pogibije, a “Prijatelji Sirije” bi joj trebali prisustvovati. Postoje lekcije koje na tom mjestu mogu naučiti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.