{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sirija u 2012. godini sve više liči na Bosnu od prije 20 godina

F
28.5.2012. u 20:46
5
26
Sirija u 2012. godini sve više liči na Bosnu od prije 20 godina
5
Sirija u 2012. godini sve više liči na Bosnu od prije 20 godina
Sirija (Foto: Arhiv)
Izrazi zgražanja nad masakrom u Houli u Siriji tokom vikenda odjekivali su širom svijeta. Od Hillary Clinton u Washingtonu do Williama Haguea u Londonu, Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku i, naravno, od sirijskih protivnika Bashara al-Assada, piše Guardian.
Riječi su bile snažne i osuđujuće - srazmjerne užasavajućem ubistvu nevinih ljudi, uključujući i 32 djece.

Riječi su, međutim, lakši dio. I riječi se mogu tumačiti kao navođenje na pogrešan trag. Rusija, najodaniji Assadov saveznik, stavila je svoj potpis na saopćenje UN-a (koje, indikativno, ne pripisuje krivicu nikome), dok njen zamjenik ambasadora brzo dodaje da su okolnosti masakra "mutne". Sirija, prkosna kao uvijek, žali se na "cunami" zlostavljanja kao da je i sama žrtva.

Ono što se nadvija nad čitavom ovom mračnom pričom je neporeciva istina: prošlogodišnja intervencija NATO-a u Libiji uz arapsku podršku neće se ponoviti u Siriji. Svaka zamisao koja je predložena da se pomogne opoziciji i oslabi režim u Damasku, naprimjer uvođenje humanitarnih koridora, zona zabrane ubijanja, zaštićenih zona, zahtijevala bi ofanzivne vojne operacije.

To su opcije koje nisu za stolom. Assad to zna. Sirija u 2012. sve više liči na Bosnu od prije 20 godina: mjere međunarodne zajednice da ublaži sukob ili imaju malo efekta ili zapravo pogoršavaju situaciju.

Ako se 300 UN-ovih posmtrača pokazalo neefikasnim, da li će deset puta veća brojka popraviti bilo šta? Da li će se Houla pokazati kao prekretnica? Gorka istina leži u tome da se još mnogo takvih zločina mora dogoditi da bi se bilo šta promijenilo, piše Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: