Svijet
0

Sirija: Najmanje 86 mrtvih u novim sukobima i bombaškim napadima

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Najmanje 86 osoba ubijeno je u sukobima i bombaškim napadima u sirijskoj prijestonici Damasku u ponedjeljak. Svjedoci su saopćili da je 86 osoba ubijeno i 160 povrijeđeno u sukobima koji su izbili u blizini vojnog aerodroma i vojnog obavještajnog centra u kvartu Damaska Mezze u ponedjeljak, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u gradu Villat Garbiye. Sudeći po sirijskoj opoziciji, vladine snage od nedjelje navečer su blokirale sve ceste u blizini vojnog aerodroma Mezze, a vojni helikopteri nisko su nadlijetali grad.

Val "Arapskog proljeća" došao je do Sirije 15. marta 2011. godine a sirijski narod počeo je s protestima na jugu zemlje. Vlada je odgovorila prekomjernom silom, a protesti su se brzo proširili velikim dijelom zemlje. Na hiljade osoba je ubijeno u dosadašnjim protestima u Siriji.

Sirija je izbačena iz Arapske lige nakon što je pristala na njen mirovni plan samo da bi opravdala nove napade na demonstrante. Krajem 2011. i početkom 2012. godine, Sirija je pristala da dopusti ulazak u zemlju posmatračima Arapske lige. Njihovo prisustvo nije, međutim, umanjilo nasilje.

U februaru je Generalna Skupština UN-a većinom glasova usvojila rezoluciju koja osuđuje gušenje protesta od predsjednika Bašara al- Asada, ali su Kina i Rusija blokirale sve napore Ujedinjenih nacija, Arapske lige i drugih na intervenciji u Siriji.

U novembru 2011. godine, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu objavio je listu od devet sankcija protiv Sirije.