Sastanak lidera u Bruxellesu
0

Na dnevnom redu Egipat, eurozona i energenti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Bruxellesu se danas održava sastanak lidera EU koji će, prema očekivanjima, razgovarati o situaciji u Egiptu, eurozoni i energentima.

Samit u Bruxellesu zakazan je u sklopu planova za podsticaj rasta u regionu i smanjenja emitovanja gasova, koji stvaraju efekat staklene bašte.

Prema pretpostavkama Evropske komisije, zemlje članice EU morat će da u narednoj deceniji potroše trilion eura na energetsku infrastrukturu. 

Međutim, također se očekuje da će lideri EU osuditi i nasilje u Egiptu.	

Francuska novinska agencija AFP došla je u posjed kopije saopštenja o Egiptu, koje će biti izloženo pred evropske lidere.

U saopštenji lideri navode da "osuđuju nasilje na najsnažniji način" i pozivaju na "brzu i odgovarajuću tranziciju vlasti".

Izvor iz kabineta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja rekao je jučer da će Francuska i Njemačka danas iznijeti zajedničke prijedloge o rukovođenju eurozonom na diskusiju tokom samita EU.
"Francuska uz Njemačku želi da ove obaveze preuzmu sve zemlje članice eurozone", rekao je izvor, koji je dodao da se Pariz nada da će do marta ili ranije biti postignut sporazum o paketu kriznih mjera.

Prema riječima istog izvora, Francuska će podržati uvođenje minimalne stope korporativnog poreza u eurozonu i da među prijedloge za reformu Evropskog fonda za finansijsku stabilnost spada i omogućavanje otkupa suverenog dugovanja na primarnim ili sekundarnim tržištima.

Francuska će takođe pozvati na održavanje redovnih godišnjih sastanaka na kojima će šefovi država i vlada zemalja članica eurozone moći da prouče napredak u koordinaciji ekonomske politike.