{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Važne odluke o euru, nuklearkama i Libiji

F
25.3.2011. u 17:32
0
3
Važne odluke o euru, nuklearkama i Libiji
0
Važne odluke o euru, nuklearkama i Libiji
Foto: AP
Čelnici zemalja članica Evropske unije završili su u petak popodne dvodnevni sastanak na vrhu na kojem su prihvatili sveobuhvatni okvir za stabilnost eura, odlučili da se provedu sigurnosne provjere nuklearnih elektrana te zaoštre sankcije protiv režima Moammara Gaddafija u Libiji.
"Prihvatili smo važne zaključke o ekonomskom upravljanju. Svoju monetarnu uniju pojačali smo s ekonomskom unijom. Mislim da možemo reći da će ekonomska i monetarna unija konačno stati na obje noge", izjavio je nakon završetka samita predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Čelnici su tokom dvodnevnog samita prihvatili pakt za euro koji bi trebao omogućiti ekonomijama euro zone da se suoče sa sadašnjom krizom i spriječiti ponavljanje novih dužničkih kriza.

Riječ je o dogovoru koji su prvotno inicirali Njemačka i Francuska pod imenom pakt za konkurentnost. Kasnije je ime promijenjeno u pakt za euro, a sada je dobio konačno ime "pakt za euro plus". Šest zemalja izvan euro zone najavilo da će se dobrovoljno pridružiti paktu: Danska, Poljska, Latvija, Litva, Bugarska i Rumunija.

Također je postignut dogovor o uspostavi Evropskog stabilizijskog mehanizma (ESM), evropske inačice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će od sredine 2013. godine zamijeniti privremeni Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF). Istodobno, EFSF-u će biti pojačani zajmodavni kapaciteti.

Čelnici su prihvatili amandman na Lisabonski ugovor, čime se stvara pravni temelj za uspostavu ESM-a i sada može početi ratifikacija te promjene u parlamentima zemalja članica.

Šefovi država ili vlada također su podržali paket od šest zakonodavnih prijedloga o proračunskom i makroeknomskom nadzoru i zatražili da se ubrzo provedu stres-testovi za banke.

Osim o euru i ekonomiji, na samitu je bilo riječi o Libiji i Japanu. Čelnici Evropske unije izrazili su spremnost blokirati mogućnost da prihodi od prodaje nafte i plina dospiju u ruke Moammara Gaddafija, koje bi on koristio protiv vlastitog stanovništva.

EU je također spremna poticati dijalog sa snagama koje su protiv Gaddafijeva režima, uključujući i Prijelazno nacionalno vijeće. Francuska je zasad jedina zemlja koja je priznala to vijeće za legitimnog predstavnika, dok ga EU-a kao cjelina priznaje kao "legitimnog sugovornika".

"Čelnici 27 zemalja članica potvrdili su u petak odluku da se pristupi sigurnosnoj provjeri nuklearnih elektrana, o čemu će Evropska komisija podnijeti izvještaj do kraja ove godine", izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka dvodnevnog samita.

"Odlučili smo da sigurnost nuklearnih elektrana treba hitno provjeriti kroz tzv. stres-testove. Komisija će o tim stres-testovima izvijestiti Evropsko vijeće do kraja ove godine", izjavio je Van Rompuy na pres-konferenciji.

"Budući da opasnost ne prestaje na našim granicama, tražimo i od susjednih zemalja da obave slične testove", dodao je Van Rompuy.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je nakon samita obećao da će njegova zemlja zatvoriti sve nuklearke koje ne prođu na sigurnosnim provjerama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: