|

Eurozona o jačanju fonda za finansijsku pomoć

Eurozona o jačanju fonda za finansijsku pomoć
0
F
FENA
8.2.2011. u 20:45
0
komentara
0

dijeljenja
Eurozona o jačanju fonda za finansijsku pomoć
Ministri finansija članica eurozone na sastanku u ponedjeljak, 14. februara, razgovarat će o povećanju obima fonda za finansijsku pomoć prezaduženim članicama i načinima za sprečavanje mogućih novih kriza, ali je malo vjerovatno da će konačne odluke biti donešene prije marta, objavili su izvori iz eurozone.
Na sastanku u Bruxellesu 14. februara, ministri finansija zemalja koje kao valutu koriste euro i predsjednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, pokušaće da postignu napredak u dogovoru u vezi s novim, sveobuhvatnim mjerama protiv dužničke krize država, prenosi Reuters.

Među te mjere spada i povećanje obima Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), koji je stvoren u maju 2010. s 440 milijardi eura za pomoć prezaduženim članicama eurozone, kako bi se povećao njegov kapacitet kreditiranja i povećala fleksibilnost u pogledu trošenja sredstava.

Povećanje obima fonda EFSF glavna je tema razgovora u eurozoni već mjesecima, otkad je postalo jasno da njegov stvarni kapacitet kreditiranja iznosi samo oko 250 milijardi eura, a ne 440 milijardi eura, usljed garancija koje su ugrađene u fond, a potrebne su da bi se zadržao najviši kreditni rejting "AAA".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.