|

"Jačati fond za stabilnost eura"

"Jačati fond za stabilnost eura"
0
F
FENA
12.1.2011. u 19:19
1
komentara
0

dijeljenja
"Jačati fond za stabilnost eura" Foto: AFP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso zauzeo se u srijedu za povećanje sredstava u evropskom fondu za stabilnost eura te izrazio uvjerenje da se dogovor o tome može postići do sljedećeg samita EU-a u februaru.
"Komisija smatra da se mora pojačati kapacitet fonda da posuđuje kao i djelokrug njegovih djelatnosti. Posve je moguće donijeti takve odluke najkasnije na sljedećem sastanku Evropskog vijeća u februaru", rekao je Barroso na pres-konferenciji.

Predsjednik Evropske komisije istaknuo je da se odluka mora donijeti brzo, s obzirom na razdoblje nestabilnosti eurozone.

Do sada je Evropska unija odobrila pomoć Grčkoj i Irskoj, a kao najizgledniji sljedeći kandidat koji bi se mogao suočiti s teškoćama u finansiranju svojih dugova spominje se Portugal.

Za sada još nema dogovora zemalja članica o povećanju sredstava fonda. Njemačka i Francuska su još suzdržane prema toj ideji, smatrajući da visina sredstava kojima raspolaže zasad podmiruje potrebe.

Njegova je zacrtana vrijednost 440 milijarda eura, ali s obzirom na to da sve više zemalja od finansijera postaju tražitelji pomoći, njegovi stvarni kapaciteti trenutno ne premašuju 250 milijardi eura.

"Nadamo se da će zemlje članice prihvatiti povećanje i mislim kako je važno da postoji jasna odlučnost da se očuva stabilnost eurozone, rekao je Barroso.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...