{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Jačati fond za stabilnost eura"

F
12.1.2011. u 19:19
0
1
"Jačati fond za stabilnost eura"
0
"Jačati fond za stabilnost eura"
Foto: AFP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso zauzeo se u srijedu za povećanje sredstava u evropskom fondu za stabilnost eura te izrazio uvjerenje da se dogovor o tome može postići do sljedećeg samita EU-a u februaru.
"Komisija smatra da se mora pojačati kapacitet fonda da posuđuje kao i djelokrug njegovih djelatnosti. Posve je moguće donijeti takve odluke najkasnije na sljedećem sastanku Evropskog vijeća u februaru", rekao je Barroso na pres-konferenciji.

Predsjednik Evropske komisije istaknuo je da se odluka mora donijeti brzo, s obzirom na razdoblje nestabilnosti eurozone.

Do sada je Evropska unija odobrila pomoć Grčkoj i Irskoj, a kao najizgledniji sljedeći kandidat koji bi se mogao suočiti s teškoćama u finansiranju svojih dugova spominje se Portugal.

Za sada još nema dogovora zemalja članica o povećanju sredstava fonda. Njemačka i Francuska su još suzdržane prema toj ideji, smatrajući da visina sredstava kojima raspolaže zasad podmiruje potrebe.

Njegova je zacrtana vrijednost 440 milijarda eura, ali s obzirom na to da sve više zemalja od finansijera postaju tražitelji pomoći, njegovi stvarni kapaciteti trenutno ne premašuju 250 milijardi eura.

"Nadamo se da će zemlje članice prihvatiti povećanje i mislim kako je važno da postoji jasna odlučnost da se očuva stabilnost eurozone, rekao je Barroso.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: