Egipat
0

Na aerodromu u Kairu provjera diplomatskih vreća zbog krijumčarenja oružja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvaničnici na aerodromu u Kairu počeli su sa skeniranjem dolazećih i odlazećih diplomatskih vreća, izvjestila je egipatska novinska agencija MENA, dan nakon što je ministarstvo vanjskih poslova optužilo strane diplomate za pokušaj unošenja oružja u Egipat.

"Vreće će biti skenirane X zracima u cilju sprječavanja da bilo kakvi nelegalni predmeti uđu u Egipat, kojeg već dvije sedmice potresaju žestoki antivladini protesti", prenosi AFP.

Ove "vanredne mjere" uvedene su po nalogu ministarstva vanjskih poslova, uprkos međunarodnim sporazumima kojima su diplomatske vreće izuzete od pretresa.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je strane diplomate za pokušaj unošenja oružja i komunikacione opreme u Egipat.

"Nedavno je primjećeno da su neke strane ambasade u Kairu pokušale da unesu oružje i komunikacionu opremu u diplomatskim vrećama, oslanjajući se na imunitet", navedeno je saopćenju egipatskog ministarstva.

U saopćenju se dodaje da "zabrinute (egipatske) vlasti zadržavaju pravo da konfiskuju bilo kakvo oružje ili tehnološku opremu za koje je potrebna dozvola u Egiptu".