|

Predsjednik Mubarak pod pritiskom čitavog svijeta

Predsjednik Mubarak pod pritiskom čitavog svijeta
0
S
Sarajevo-x.com
30.1.2011. u 08:50
20
komentara
0

dijeljenja
Predsjednik Mubarak pod pritiskom čitavog svijeta Foto: AP
Lideri SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke pozvali su egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da spriječi nasilje u toj zemlji i omogući donošenje neophodnih reformi.
Pojedine grupe u Kairu su postavile kontrolne tačke zbog sve većeg broja pljački. Stanje na ulicama na rubu je anarhije, prenose mediji. Predsjednik Mubarak je imenovao potpredsjednika kako bi vratio kontrolu u svoje ruke nakon pet dana protesta. Smatra se da je od utorka u neredima smrtno stradalo najmanje 100 ljudi, dok je povrijeđeno oko 2.000.

Bijela kuća je iznijela stav da će nastaviti pozivati na suzdržanost, podršku univerzalnim pravima i konkretnim koracima za donošenje političkih reformi u Egiptu. Slične pozive uputili su i čelnici Velike Britanije, Njemačke i Francuske.

"Pozivamo predsjednika Mubaraka da po svaku cijenu izbjegne upotrebu nasilja protiv nenaoružanih civila, kao i demonstrante da ostvaruju svoja prava u miru", rekli su britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy u zajedničkom saopćenju.

Uprkos nominalnom policijskom satu, centralni trg u Kairu bio je prepun demonstranata do kasno u noć. Vojnici i oklopna vozila su bili raspoređeni, ali nisu poduzimali nikakve radnje.

Predsjednik Mubarak imenovao je za potpredsjednika države dosadašnjeg šefa obavještajne službe, Omara Suleimana, što je prva takva funkcija otkako je Mubarak na vlasti, od 1981. godine. Na poziciju premijera imenovao je ministra vazduhoplovstva, Ahmeda Shafiqa.

No, demonstranti su dosljedni u svojim zahtjevima, te ističu da ne žele nove ministre, već odlazak predsjednika Mubaraka. U mnogim dijelovima Kaira ljudi se organizovano brane od sve učestalijih pljački. Oni su naoružani željeznim šipkama, palicama za hokej, te raznim drugim predmetima. Pljačkaši, dakako, koriste situaciju i kradu sve što im se nađe pod rukom.

Vojska je pojačala stražu oko egipatskog nacionalnog muzeja nakon što su lopovi oštetili dvije mumije stare oko dvije hiljade godina, u pokušaju da se domognu blaga koje je pripadalo faraonu Tutankamonu. Vojnici su pozicionirani oko piramida i muzeja u kojem su neprocjenjiva zlatna Tutankamonova maska i drugi artefakti. Sad su, kako navode egipatski zvaničnici, sve ove vrijednosti na sigurnom.

SAD, kao i brojne evropske zemlje svojim su građanima savjetovali da otkažu putovanje u Egipat, ako ne moraju ići tamo. Mreža mobilne telefonije u subotu je opet uspostavljena u Kairu, no interneta i dalje nema, javio je BBC.

Nemiri u Egiptu uslijedili su nakon pobune u Tunisu prije dvije sedmice, što je za rezultat imalo svrgavanje s trona tuniskog predsjednika Zinea al-Abidinea Bena Alija, koji je na vlasti bio 23 godine.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...