Promjene pod budnim okom
0

Mubarakova vlada obavljala prljave poslove za SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nemiri u Kairu prijete da potkopaju višedesetljetno partnerstva SAD-a s egipatskim obavještajnim službama koje su u potpunosti podržavale američke protuterorističke napore, objavljuje AFP.

Egipat je dijelio osjetljive obavještajne podatke sa Sjedinjenim Državama još i prije 11. septembra 2001, a nakon terorističkog napada kairski su obavještajci pomagali CIA-i pri ulaženju u trag islamskim militantima i Al-Qaidi, izjavili su stručnjaci i dužnosnici.

"Mnogo je toga u pitanju", rekao je profesor političkih znanosti Notre Dame Michael Desch. "Bili su nam jako korisni u ratu protiv terorizma", naglasio je.

Washington je računao da će mu Egipat dozvoliti korištenje njegovog zračnog prostora i teritorija za američke obavještajne operacije, a Kairo nije prigovarao ni oko poslova koji su ga dopali oko osumnjičenih terorista. No, taj ugodan odnos mogao bi se izgubiti ukoliko masovni ulični prostesti dovedu do okončanja 30-godišnje vladavine predsjednika Hosni Mubaraka.

"Pitanje je bi li neka druga vlada osim Mubarakove bila kooperativna, mislim da je odgovor vjerovatno ne", dodao je Detsch.

Pod čelnikom koji bi vodio računa o javnom mnijenju egipatske obavještajne službe bile bi manje spremne za mnoge američke inicijative, uključujući tu i tajne transfere osumnjičenih terorista, oštra ispitivanja ili projekte koji koriste Izraelu.

Do sada je egipatska inteligencija bila spremna za obavljanje "prljavog posla koji mi nismo bili skloni učiniti", rekao je Desch. Američki dužnosnici smatraju nova događanja u Egiptu neizvjesnim trenutkom za obavještajne službe.

"Predanost Egipta borbi protiv terorizma bila je ključna u borbi protiv Al-Qaide", istaknuo je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Očekujemo da će se taj odnos s Egiptom nastaviti, ali naravno da budno pratimo u kojoj bi mjeri nova zbivanja mogla utjecati na promjenu u vlasti", dodao je anonimni izvor.