Svijet
0

Države šalju avione u Egipat, na aerodromu haos

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zaposlenici u aviokompaniji EgyptAir sukobili su se u utorak s putnicima koji su se gurali da uđu u biletarnicu kako bi kupili avionske karte za odlazak iz zemlje koju danima potresaju neredi, a mnoge države odlučile su poslati avione po svoje državljane koji žele napustiti Egipat.

Na aerodromu u Kairu u utorak je bilo oko 18.000 putnika, za koje su organizirani letovi za evakuaciju zbog sve većih antivladinih protesta, u kojima je u utorak sudjelovalo najmanje milion ljudi, prenosi agencija Associated Press.

Skoro trećina letova je, međutim, otkazana ili odgođena, zbog čega su hiljade putnika ostale zaglavljene na aerodromu.

Dužnosnici aviokompanije u Kairu, koji su željeli ostati anonimni, kazali su da se pet zaposlenika potuklo s putnicima koji su željeli rezervirati let, ali nema izvještaja o povrijeđenima. Jedan od putnika tvrdi da su morali skupiti 2.000 dolara i dati policajcu kako bi ih pustio da prođu do aviona.

Aviokompanije iz cijelog svijeta poslale su oko 85 specijalnih aviona da bi evakuirali ljude iz Egipta, među kojima je najviše državljana Libije, Kuvajta, Saudijske Arabije i drugih arapskih država. Najmanje 35 privatnih aviona je poletjelo iz Kaira, uglavnom u evropske države.

Velika Britanija će u srijedu poslati jedan avion da preveze Britance koji žele napustiti Egipat, saopćio je u utorak ministar vanjskih poslova William Hague. On je dodao da će biti organizirano još letova ako bude potrebno kako bi se ljudima omogućilo da se vrate kući ako to požele učiniti.

Britanske vlasti su saopćile da nisu naredile zaposlenicima u veleposlanstvu da napuste zemlju, ali da je većina članova njihovih porodica otišla iz Egipta.

London je savjetovao da ljudi ne putuju u Kairo, Aleksandriju, Luxor i Suez, ali je naveo da je za oko 15.000 turista u odmaralištima na Crvenom moru sigurno da nastave svoje ljetovanje.

Njemačka je saopćila da je proširila upozorenje i na putovanja u mjesta na obali Crvenog mora, ali da nije naredila evakuaciju.

Ruska novinska agencija RIA Novosti javila je da velika većina od 45.000 Rusa koji su sada na ljetovanju u Egiptu ne planira prekinuti svoj odmor. Britanci, Rusi i Nijemci su najbrojniji turisti u Egiptu.

Irak je poslao tri aviona u Egipat da bi besplatno prevezli one koji se žele vratiti.