Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Quqa i drugih osam palestinskih zatvorenika pripadanika Hamasa i Islamskog džihada bili su zatvoreni u Ebu Zaabal zatvoru, i nakon što su protestanti napali zatvori i sukobili se s policijom i zatvorenicima uspjeli su pronaći svoj put do Gaze.Svi oni su uhapšeni na aerodromu u Kairu ili na graničnom prijelazu Rafah bez ikakvog razloga, osim njihove pripadnosti navedenim organizacijama zabranjenim od strane egipatskog režima. Izvor-IslamBosna.ba
Wishah je izjavio da je prilikom njegovog bjekstva iz Ebu Zaabal zatvora, sjeveroistočno od Kaira, u. bijeno mnogo zatvorenika od strane čuvara, dodajući da je svjedok velikih patnji i mučenja koje je doživio tokom svog trogodišnjeg boravka u njemu. On je osuđen od strane egipatskih vlasti na 10 godina zatvora. Wishah se također žalilo da su njega i druge palestinskih zatvorenike čuvari i drugo osoblje zatvora tretirali kao kriminalice od prvog dana njihovog držanja u pritvoru.Istaknuo je da su sve arapske zajednice i ambasade redovno posjećivali svoje sunarodnike u ovom zatvoru, osim palestinske ambasade.\"Ne mogu vjerovati da sam u izbjegličkom Ashati kampu među svojom porodicom, prijateljima i susjedima nakon odsustva od sedam godina\", rekao je Mu\'tasim Quqa, jedan od oslobođenih zatvorenika odmah po dolasku u Gazu.
Zatvorenici iz Ebu Zaabala stigli u Gazu IslamBosna.ba - Kako je talas antirežimskih demonstracija zahvatio Egipat, pet palestinskih zatvorenika Hamasa nekako je uspjelo stići u Pojas Gaze u nedjelju nakon što su oslobođeni iz egipatskog zatvora. Glasnogovornik porodica zatvorenika, Imad Assayed, izjavio je novinarima palestinskog informativnog centra (PIC) da su četiri zatvorenika Hamasa stigla u Gazu, nakon Hasana Wishaha koji je prvi stigao.
Oglasila se i organizacija „Hjuman rajts voč“, saopštenjem iz koga se vidi da je egipatska policija „sistematski mučila protivnike Mubarakovog režima, zastrašivala svedoke i onemogućavala medicinski tretman političkih zatvorenika“.Pritisku se pridružila i komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, koja je rekla da ima indicija de je u protestima u proteklih nedelju dana u. bijeno oko 300 ljudi i ranjeno oko 3,000 ljudi. Situacija u Kairu je napeta, a glavna briga okupljenih je trenutno traženje vladinih provokatora u sopstvenim redovima. IZVOR-sb/idj/agencije/dw
16:51 Međunarodna zajednica prati zbivanja budnim okom, ali ne želi da se konkretno izjašnjava. „Ne želimo destabilizaciju regiona“, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele. „Želimo stabilnost i demokratske procese, demokratski razvoj. To ja za nas od velikog značaja. Ovo je signal odlučnosti Evropljana za one koji traže slobodu , ali i jasno zalaganje za demokratiju“, rekao je Vestervele.Ovako uvijene izjave glavnih političkih struktura ne znače da međunarodna zajednica ne priprema pritisak na Hosnija Mubaraka. Oni koji su ga, zadovoljni stabilnošću regiona, trideset godina štitili, ne mogu sada glasno da mu poruče da treba da ide, ali zato mediji tokom čitavog današnjeg dana prenose vesti o sistematskim mučenjima opozicionih političara u Egiptu, te o teškim kršenjima ljudskih prava tokom poslednjih nekoliko decenija.