Haos u Libiji
0

Napadnuta gradilišta, evakuacija stranaca u toku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Libiji i dalje vlada haos, napadnuta su još četiri južnokorejska gradilišta, dok se stranci masovno evakuiraju iz te sjevernoafričke zemlje.

Pljačkaši su upali na četiri gradilišta južnokorejskih kompanija i odnijeli teške strojeve i vozila, a u napadima nije bilo povrijeđenih, izvijestile su zapadne agencije.

Južna Koreja je pozvala sve svoje građane da hitno napuste Libiju i najavila mogućnost slanja aviona i brodova za evakuaciju. U toj zemlji trenutno ima oko 1.400 Južnokorejaca, od kojih većina radi za građevinske firme.

U ponedjeljak je oko 500 Libijaca opljačkalo južnokorejsko gradilište zapadno od Tripolija, a u napadu su povrijeđena tri Južnokorejca i 15 radnika iz Bangladeša. Tokom dana su opljačkana još dva gradilišta.

Protesti i neredi u Libiji počeli su 15. februara, a libijski čelnik Moammar Gaddafi pozvao je kasno u utorak uvečer vojsku, policiju i svoje pristaše da uguše pobunu i zaprijetio je demonstrantima krvoprolićem.

U nasilju u proteklih nekoliko dana ubijeno je nekoliko stotina ljudi. U međuvremenu se strani državljani masovno evakuiraju iz Libije.

U Pariz su u srijedu ujutro sletjela dva zrakoplova sa oko 500 Francuza. Većina putnika je odbila razgovarati s novinarima, dok je nekoliko njih reklo da je aerodrom u Tripoliju pun ljudi koji čekaju da budu evakuirani.

Portugal je organizirao povratak u zemlju za 80 Portugalaca i 34 stranca, dok je Austrija evakuirala 62 Evropljanina. I druge zemlje, među kojima Velika Britanija, Njemačka, SAD, Nizozemska, Kina, Filipini i nekoliko južnoazijskih država najavile su evakuaciju svojih državljana.

Sjedinjene Države su poslale feribot radi evakuacije američkih državljana iz Libije. Brod u srijedu treba pokupiti putnike u Tripoliju i prevesti ih do Malte, a putnici će naknadno nadoknaditi vladi troškove prijevoza.

Iz Tripolija je poletio avion sa 118 ruskih građana, a tokom dana avionima treba biti evakuirano još 405 ljudi. Za evakuaciju ruskih građana koji žive u drugim libijskim gradovima Rusija je iz Crne Gore poslala feribot.

Države južne Azije također su najavile evakuaciju desetaka tisuća svojih državljana. Indija je poslala putnički brod koji može prevesti 1.000 putnika.

U Libiji živi i radi oko 18.000 Indijaca, kao i 60.000 državljana Bangladeša, čija je vlada također najavila da će u slučaju da to bude nužno, evakuirati sve svoje građane i zatražila je pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

IOM-u se obratila i Sri Lanka, koja ne raspolaže vlastitim letjelicama i čijih državljana u Libiji službeno ima oko 1.200, mada se vjeruje da je ta brojka mnogo veća. Nepal je priopćio da priprema evakuaciju svojih 2.000 građana.

Oko 3.000 Turaka ukrcalo se u srijedu rano ujutro na dva feribota na istoku Libije, koji će ih, uz pratnju jedne fregate, vratiti u zemlju, a turska mornarica će poslati još tri broda, kapaciteta po 1.500 putnika, u Libiju, u kojoj živi i radi oko 25.000 Turaka.

Ankara je dosad avionima evakuirala više od 1.850 ljudi, a još 286 njih prebačeno je autobusima u susjedni Egipat, odakle su avionom produžili za Tursku.