Poginuo jedan turski radnik
0

Turska iz Libije evakuisala više od 5.000 svojih građana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U posljednja tri dana Turska je vratila više od 5.000 svojih državljana iz Libije, među kojima je jedan mrtav, izjavio je u srijedu šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

"Vijest o smrti jednog našeg državljanina dobili smo sinoć", rekao je Davutoglu na konferenciji za štampu i dodao da je žrtva 27-godišnji čovjek koji je radio na gradilištu u blizini Tripolija.

Ukupno 5.099 ljudi, od 25.000 Turaka koji borave u Libiji, evakuirano je, potvrdio je ministar.

Redovnim avionskim linijama iz Tripolija su vraćena 1.422 Turčina, a 429 iz Bengazija iznajmljenim avionima, precizirao je on.

Oko 3.000 ljudi je u srijedu ujutro krenulo iz Bengazija u dva broda koja bi trebalo da stignu u tursku luku Marmaris, na jugozapadu, u večernjim satima, a 248 Turaka napustilo je Libiju kopnenim putem i stiglo u Egipat, nastavio je Davutoglu.

Dva broda, u pratnji fregate, treba da se vrate u Libiju čim iskrcaju putnike i utovare humanitarnu pomoć, rekao je ministar i precizirao da je planirana i evakuacija preko Tunisa.

Prema novinskoj agenciji Anadoliji, 160 Turaka je već stiglo na tuniski otok Djerba u utorak i treba da budu prebačeni u Tursku u srijedu.

Jedan avion je u srijedu u 08.00 sati poletio iz Istanbula u Libiju, a jedan brod koji je na putu prema toj zemlji prošao je u toku jutra moreuz Dardanelle, izvijestila je Anadolija.

Još četiri aviona čekaju u Istanbulu, javio je NTV kanal.