Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
De.bilu glu.pi jel fakat mislis da ce neko citati to sto ti pises?? ne spamaj bezze ako nemas sta pametno kazati.. i od.jeb.i u skokovima..
El-Džezira je počela da emituje uživo iz grada Tobruka u istočnom dijelu Libije. Gadafi je izgubio kontrolu nad ovim dijelom zemlje. Libijska vojna mornarica je odbila da sudjeluje u borbi protiv demonstranata, civila, u libijskom gradu Bengaziju 14:15 U Kairu je zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova zapaljena nakon što je zapaljeno jedno auto u njenoj blizini u toku protesta policajaca koji traže da se vrate u radni odnos. Vojska je blokirala prilaze području dok se dim i dalje diže.
Sve luke u Libiji su danas zatvorene (AFP).Savjet UN za ljudska prava održat će u petak na poziv EU vanrednu sjednicu o situaciji u Libiji, saopćio je danas jedan predstavnik Visokog komesarijata UN za zaštitu ljudskih prava. \"Jutros samo primili zahtjev EU da održimo specijalnu sjednicu\", izjavio je za agenciju France presse predstavnik Visokog komesarijata UN, Alesandro Mara.Savjet UN za ljudska prava rijetko održava vanredne sjednice koje se u najvećem broju slučajeva završavaju donošenjem zajedničke rezolucije, kao što je ona koja se ticala Obale Slonovače.
Jordanska opozicija najavila je za petak \"Dan gnjeva\" u Ammanu i nada se da će to biti najveće okupljanje od početka protesta u januaru. - Gotovo 10.000 članova islamskog pokreta - očekuje se u Amanu da osude nasilje i zatraže reforme - rekao je France pressu Zaki Bani Rešeid, član izvršnog komiteta Fronta islamske akcije .
Evropski blok pretrpio je prve energetske šokove zbog nemira u Libiji, jer je Italija morala da zatvori gasovod \"Zeleni tok\", čime gubi 13 odsto dnevnog uvoza ovog energenta. Međutim, stručnjaci upozoravaju da najgore tek predstoji. Odluka o zatvaranju \"Zelenog toka\" donijeta je iz zabrinutosti u bezbjednost za radnike italijanske energetske firme \"ENI\" u Libiji, a koji pomažu u radu 520 kilometara dugog gasovoda iz libijske luke Melita do Gele na Siciliji.
Libijski lider Moamer Gadafi naredio je bezbjednosnim snagama da dignu u vazduh naftna postrojenja, izvještava Time. Gadafi je, naime, naredio snagama da sabotiraju naftna postrojenja, i krenu sa podizanjem u vazduh naftnih cijevi kako bi se prekinule isporuke u Mediteranu.
Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek izjavio je danas da je situacija u Libiji dostigla \"tačku bez povratka\" i da su tamošnji režim i lider Moamer Gadafi \"izgubili svaki legitimitet\". \"Zgrožen sam najnovijim vijestima iz Libije. Vođenje smrtonosnog rata protiv sopstvenog naroda je čin neljudske brutalnosti. Režim i njegov lider izgubili su svaki legitimitet. Ovo je tačka bez povratka: Pozivam pukovnika Gadafija da to prizna i da prihvati posljedice\", naveo je Buzek. Predsjednik Evropskog parlamenta je u saopštenju naglasio da se ne može opravdati pozivanje naroda da se okrene protiv protestanata i naređivanje vojsci da protiv njih upotrijebi silu.
Šef italijanske diplomatije je dodao i da, prema saznanjima italijanske ambasade u Tripoliju, istočni libijski region Sirenaika više nije pod Gadafijevom kontrolom, prenio je Reuters. Fratini je, u intervjuu dnevniku Corriere della Sera, naglasio i da bi, u slučaju Gadafijevog svrgavanja, iz Libije moglo da pokuša da pobjegne oko 300,000 ljudi.\"Može se očekivati egzodus biblijskih razmera, problem koji Italija ne može i ne sme da potcijeni\", rekao je on, navodi AFP.
Prema pisanju katarskih novina Al Arab Egipat je zvanično upozorio Libiju da bi mogao vojno intervenirati kako bi spasao egipatske državljane koji se nalaze u toj zemlji.U Libiji je prilikom nasilnog suzbijanja protesta vjerovatno u. bijeno oko 1,000 ljudi, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini.Fratini je, također, upozorio na mogućnost \"egzodusa biblijskih razmera\" iz Libije ukoliko lider te zemlje Moamer Gadafi bude svrgnut.\"Nemamo potpune informacije o broju poginulih\", rekao je Fratini novinarima u Rimu. \"Vjerujemo da su procene od oko 1,000 m. rtvih vjerodostojne.\"
Glavni savjetnik za diplomaciju francuskog predsjednika Sarkozy-ja Jean David Levitte izjavio je kako svakog ko počini takve zločine, poput Gadafija, međunarodna zajednica mora proglasiti neuračunjljivim i kao i da EU mora sankcionisati Gadafijevo ponašanje, zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine. ------------------------------------------
Srbi su prvi strani plaćenici koji su stigli u Libiju! Naime, nekoliko desetina srpskih plaćenika u ovom trenutku ratuju na ulicama libijskih gradova na strani trupa vjernih Muameru el Gadafiju, prenose beogradski mediji. Srpski plaćenici dobijaju desetine hiljada dolara za ovaj posao, a u Libiju dolaze mahom iz drugih afričkih država, u kojima već godinama rade kao \"psi rata“. Osim iz afričkih zemalja, plaćenici stižu i iz Srbije, ali preko bosanskih i hrvatskih agencija koje se bave angažovanjem za ovu vrstu poslova.Doktor Salem Zavi, član Nacionalne konferencije libijske konferencije, potvrdio je za britanski BBC da je Gadafi pored vojske i policije angažovao i veliki broj plaćenika iz Afrike i Evrope. \"Gadafi je uključivanje stranih plaćenika u sukobe u Bengaziju platio velikom količinom novca. Taj novac je došao iz državnog budžeta Libije i znamo da se veliki broj plaćenika javlja kako bi pomogao sadašnjoj libijskoj vlasti.\"
Jusuf Savani, izvršni direktor Gadafijeve međunarodne humanitarne fondacije i glavni čovjek zadužen za javne invtervencije Sejfa el Islamija podnio je ostavku i pridružio se revoluciji.
Peru prekinuo diplomatske odnose s Libijom. Libijski ambasador u Azerbejdžanu podnio ostavku.
Svi britanski listovi danas opširno izvještavaju o dogadjajima u Libiji i prkosnom govoru Moamera Gadafija za koji gotovo jednoglasno ocjenjuju da je dokaz koliko je izgubio vezu sa realnošću. Nekoliko listova se usredsređuje na bogatstvo koje je porodica Gadafi - libijski lider ima osam sinova iz dva braka - stekla tokom više od četiri decenije na vlasti u Tripoliju.
\"Financial times\" izvještava o pozivima antikorupcijskih organizacija da međunarodni inspektori otvore istragu o finansijama vladajuće porodice i u međuvremenu zamrznu svu njenu imovinu u inostranstvu, od računa u bankama, preko nekretnina u Londonu do dionica u velikim zapadnim kompanijama. List prenosi sadržaj jedne američke diplomatske depeše iz Tripolija, koja je objavljena na Wikileaksu, u kojoj je Libija opisana kao \"Gadafi DD\" pošto je njegova porodica preko unosnih državnih ugovora postala vlasnik najvećeg dijela privatnog sektora zemlje. \"Guardian\" piše da je porodica Gadafi najvjerovatnije sakrila nekoliko milijardi dolara u tajnim računima u bankama u Dubaiu, drugim zalivskim emiratima i u jugoistočnoj Azij.