Zemlje EU poduzele mjere
0

Počela evakuacija stranaca iz Libije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlade država članica Evropske unije (EU) spremne su na evakuaciju više hiljada svojih državaljana iz Libije.

Portugal je u ponedjeljak poslao vojni avion u Tripoli radi evakuacije svojih državljana, kao i drugih zemalja članica EU-a.

Turska je poslala dva trajekta za evakuaciju turskih građevinskih radnika, a spremna su i četiri aviona.

Istovremeno, portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado, koji prisustvuje u Bruxellesu sastanku EU-a posvećenom Libiji, izjavio je da je spreman još jedan avion, koji je za sada na čekanju, i koji treba da evakuiše oko 50 portugalskih državljana iz Benghazija.

Mnoge zemlje već su upozorile građane da ne putuju u Libiju kao i da odu odande normalnim letovima, a španska ministrica vanjskih poslova Trinidad Jimenes izjavila je da se članice EU-a pripremaju na evakuaciju svojih državljana.

Što se tiče EU, ona nema moć da traži od država članica da evakuišu građane iz neke strane zemlje, ali se ministri mogu dogovoriti o koordiniranoj akciji u nekim slučajevima, prenose agencije.

Talijanski industrijski gigant Finmecanica evakuirala je svoje osoblje iz Libije, a britanski energetski gigant BP priprema se na evakuaciju svog osoblja, kao i norveški Statoil.

Prema posljednjim informacijama iz Rusije, pres služba Ruskih Željeznica (RŽD) saopćila je da se evakuišu radnici kompanije i njenih afilijacija iz Libije.

"Za organizaciju evakuacije u Libiju će odletjeti specijalna grupa predstavnika RŽD", navedeno je u saopćnju koje je prenijela novinska agencija Interfax.

Agencija RIA Novosti prenijela je izjavu predstavnika Gazpromove afilijacije u Libiji, Gazprom international, Sergeja Tagašova da se procjenjuje situacija i da se za sada službenici te kompanije ne evakuišu. Po njegovim riječima, biro kompanije je u Tripoliju, a u zemlji radi oko 20 stručnjaka kompanije.

Taj broj zahtijeva preciziranje s obzirom na članove porodice i moguće stručnjake upućene na službeni put.

"Za rješenje o evakuaciji, kompanija će se orijentisati na osnovu preporuka Ministarstva vanjskih poslova i situacije u zemlji", dodao je Tagašov.

RIA Novosti je, pozivajući se na izvore u ambasadi Rusije u Tripoliju, prenijela ranije da ruskih državljana u gradu Benghaziju ''praktično nema", a službenik ambasade je saopćio da ruske vlasti za sada ne planiraju da evakuišu službenike diplomatskog predstavništva, članove njihovih porodica i ruske stručnjake koji rade u toj zemlji.