|

Vlade šalju čarter avione po svoje državljane u Egiptu

Vlade šalju čarter avione po svoje državljane u Egiptu
0
S
SRNA
31.1.2011. u 08:44
18
komentara
0

dijeljenja
Vlade šalju čarter avione po svoje državljane u Egiptu Foto: AFP
Vlade nekoliko država poslale su čarter avione u Egipat kako bi prebacili svoje državljane iz te zemlje, gdje već šesti dan traju demonstracije s ciljem svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka, u kojima je poginulo više od stotinu ljudi.
Kineske aviokompanije "Air China" i "Heinan Air" saopštile su da će organizovati čarter letove za Kairo kako bi prebacili kineske državljane, kojih u Egiptu ima najmanje 500.

Japansko Ministarstvo inostranih poslova najavilo je da će čarter letom biti prebačeno oko 500 Japanaca sa aerodroma u Kairu u Rim. Nije poznat tačan broj japanskih turista pošto je novinska agencija Kjodo javila da se 335 evakuisanih ukrcalo tokom noći u avion "Egypt Aira" za Japan.

SAD i Turska ponudile su svojim državljanima evakuaciju, a velike aviokompanije poput njemačke "Lufthanse" i "Air Indije" potvrdile su da će poslati dodatne letjelice u Kairo i Aleksandriju.

Grčko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su u prirpavnosti najmanje dva vojna aviona, dok je i irački premijer u Egipat poslao avion po državljane te zemlje.

Njemački MVP sinoć je kao najopasnije gradove za putovanje izdvojio Kairo, Aleksandrija i Suez, ali je naglašeno da je situacija u odmaralištima na Crvenom moru mirna.

I druge zemlje su savjetovale svojim državljanima da napuste Egipat ili da izbjegnu odlazak u veće gradove, mada ruski i njemački turisti nisu pokazali namjeru da skrate svoje odmore.

Očevici su izjavili da vlada haos na aerodromu u Egiptu i da brojni ljudi, uključujući i Egipćane, pokušavaju da se ukrcaju u avione i napuste zemlju.

Više od stotinu ljudi poginulo je tokom šest dana nemira pokrenutih s ciljem okončanja tridesetogodišnje Mubarakove vladavine i ishod će najviše zavisiti od toga da li će se umiješati vojska. Demonstranti su danas pozvali na opšti štrajk.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...