{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlade šalju čarter avione po svoje državljane u Egiptu

S
31.1.2011. u 08:44
0
18
Vlade šalju čarter avione po svoje državljane u Egiptu
0
Vlade šalju čarter avione po svoje državljane u Egiptu
Foto: AFP
Vlade nekoliko država poslale su čarter avione u Egipat kako bi prebacili svoje državljane iz te zemlje, gdje već šesti dan traju demonstracije s ciljem svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka, u kojima je poginulo više od stotinu ljudi.
Kineske aviokompanije "Air China" i "Heinan Air" saopštile su da će organizovati čarter letove za Kairo kako bi prebacili kineske državljane, kojih u Egiptu ima najmanje 500.

Japansko Ministarstvo inostranih poslova najavilo je da će čarter letom biti prebačeno oko 500 Japanaca sa aerodroma u Kairu u Rim. Nije poznat tačan broj japanskih turista pošto je novinska agencija Kjodo javila da se 335 evakuisanih ukrcalo tokom noći u avion "Egypt Aira" za Japan.

SAD i Turska ponudile su svojim državljanima evakuaciju, a velike aviokompanije poput njemačke "Lufthanse" i "Air Indije" potvrdile su da će poslati dodatne letjelice u Kairo i Aleksandriju.

Grčko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su u prirpavnosti najmanje dva vojna aviona, dok je i irački premijer u Egipat poslao avion po državljane te zemlje.

Njemački MVP sinoć je kao najopasnije gradove za putovanje izdvojio Kairo, Aleksandrija i Suez, ali je naglašeno da je situacija u odmaralištima na Crvenom moru mirna.

I druge zemlje su savjetovale svojim državljanima da napuste Egipat ili da izbjegnu odlazak u veće gradove, mada ruski i njemački turisti nisu pokazali namjeru da skrate svoje odmore.

Očevici su izjavili da vlada haos na aerodromu u Egiptu i da brojni ljudi, uključujući i Egipćane, pokušavaju da se ukrcaju u avione i napuste zemlju.

Više od stotinu ljudi poginulo je tokom šest dana nemira pokrenutih s ciljem okončanja tridesetogodišnje Mubarakove vladavine i ishod će najviše zavisiti od toga da li će se umiješati vojska. Demonstranti su danas pozvali na opšti štrajk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: