Tvrdnje egipatskog zvaničnika
0

Mubarakovi sinovi u švicarskoj banci imaju 340 miliona dolara

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Dvojica sinova svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka imaju 340 miliona dolara na računima u švicarskoj banci, izjavio je u ponedjeljak zamjenik egipatskog ministra pravde Assem al-Gohari.

"Lavovski dio - 300 miliona drži Mubarakov stariji sin Ala, poslovni čovjek koji se klonio politike", kazao je Gohari,

Ostatak drži mlađi sin Gamal, vodeći političar bivše vladajuće stranke koji je smatran nasljednikom svog oca na čelu države.

Obojica sinova su u zatvoru, a suočeni su s brojnim optužbama, uključujući i korupciju.

Bogatstvo Mubarakovih sinova je dio od 460 miliona dolara zamrznutih egipatskih sredstava od švicarske vlade otkako je bivši diktator svrgnut u februaru, navela je državna novinska agencija MENA Goharijeve riječi.

Švicarske vlasti najavile su prošle srijede da će ubrzati povrat sredstava koja su svojevremeno držali pripadnici Mubarakovog režima, kao i onih koje je držao svrgnuti tuniski diktator Zine El Abidine Ben Ali.

"Švicarska je sedmi finansijski centar u svijetu. Ona je prva kada je riječ o vraćanju novca kojeg su opljačkali diktatori", navela je novinska agencija ATS riječi direktrora međunarodnog pravnog odjela švicarskog ministarstva vanjskih poslova Valentina Zellwegera.

Vezani članci