Egipat
0

Nastavak suđenja Mubaraku i ostalima

SRNA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Sudski procesi protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, njegovih sinova, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba el Adlija te šestorice Adlijevih pomoćnika nastavlja se danas u Kairu, javili su egipatski državni mediji.

Svrgnuti egipatski predsjednik stigao je u zgradu policijske akademije u Kairu kako bi prisustvovao procesu.

Egipatski dnevnik "Al ahram" piše da će advokati optuženih sudu predati forenzičke izvještaje medicinskog odjeljenja pri Ministarstvu zdravlja u kojima se navodi da tijela poginulih tokom nemira ne pripadaju Egipćanima.

Mubarak, Adli i šestorica pomoćnika suočavaju se sa optužbama da su izdavali naređenja i saučesništvo u ubistvima demonstranata.

Mubarak, njegova dva sina i biznismen Husein Salem, kome se sudi u odsustvu, optuženi su za primanje i ponudu mita, korupciju, namjerno trošenje državnih fondova i zloupotrebu predsjedničkih ovlaštenja zarad profita u slučaju izvoza egipatskog gasa u Izrael.

Suđenje je bilo odgođeno pošto su advokati pojedinih optuženih zahtijevali promjenu predsjedavajućeg sudije Ahmeda Rifata. Zahtjev je odbacio Apelacioni sud u Kairu 7. decembra 2011. godine.