{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno suđenje Hosniju Mubaraku

F
28.12.2011. u 15:24
0
3
Nastavljeno suđenje Hosniju Mubaraku
0
Nastavljeno suđenje Hosniju Mubaraku
Hosni Mubarak
Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za ubistva demonstranata i zloupotrebu ovlasti, nastavljeno je u srijedu u Kairu nakon gotovo dvomjesečne odgode zbog zahtjeva advokata za novim sudskim vijećem.
Mubarak, dvojica njegovih sinova, bivši ministar unutarnjih poslova i visoki policijski dužnosnici optuženi su za ubistva 850 demonstranata tokom 18-dnevne pobune u februaru te korupciju tokom 30-godišnjeg režima.

Mubarak, koji je u zatvorskoj bolnici zbog srčanih tegoba, dovezen je u sudnicu na bolničkim kolicima, opkoljen policajcima i skrivajući rukom lice, prenijela je Hina.

Prethodna sudska ročišta bila su obilježena sukobima Mubarakovih pristalica i protivnika pred zgradom sudnice u Kairu, ali u srijedu su takve scene izostale.

Suđenje egipatskom predsjedniku uzdrmalo je arapske zemlje kojima su vladali autokrati i činili se dotad gotovo nedodirljivima.

Advokati obitelji ubijenih demonstranata tražili su novo sudsko vijeće, što je razlog odgode, no sud je na kraju odbacio njihov zahtjev.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: