Svijet
0

Tužilac optužio Mubaraka da je uspostavio "vladavinu tiranina"

FENA
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Glavni tužilac na suđenju Hosniju Mubaraku optužio je danas svrgnutog egipatskog predsjednika da je uspostavio "vladavinu tiranina" i da je posvetio posljednjih deset godina, od svojih tri decenije na vlasti, da osigura kako bi ga naslijedio sin.

Optužbe tužioca Mustafe Suleimanija iznijete su prvog dana trodnevnog iznošenja optužbi protiv Mubaraka i 10 drugih optuženih, uključujući njegova dva sina i njegovog šefa sigurnosti i bliskog saradnika koji je u bijegu.

Suđenje Mubaraku je počelo 3. augusta, ali je odgađano iz proceduralnih razloga i zahtjeva odbrane da se zamijeni glavni sudija Ahmed Rifat.

Samo o tom je održano posebno suđenje koje je trajalo tri mjeseca da bi zahtjev za izuzećem bio odbijen. Mubarak je optužen za saučesništvo u ubijanju više od 800 ljudi tokom obračuna policije i vojske s demonstrantima i pobunjenim narodom, koji su i doveli do njegovog odlaska s vlasti 11. februara prošle godine.

Na istom suđenju njegovi sinovi Alaa i jedno vrijeme navodni nasljednik Gamal, optuženi su za korupciju. Okrenut leđima kavezu u kome su bili optuženi, tužilac Suleiman je iznio oštre kritike Mubarakove vladavine, nazivajući 83-godišnjeg bivšeg predsjednika korumpiranim čovjekom čija će želja za vlašću vječno pomračivati njegovo djelo, preneo je AP.

"On je zaslužio poniženje koje je doživio da od predsjedničke palače završi u kavezu za optužene, kao i najstrožiju kaznu", rekao je Suleimani, čiji je jednosatni govor opčinio prisutne u sudnici, organizovanoj u bivšoj policijskoj akademiji koja je nekada nosila ime bivšeg predsjednika.

On je rekao da je korumpiranost Mubarakovog režima dostigla vrhunac neposredno prije izbijanja protesta u januaru prošle godine, kada su vlasti organizovale ono što se sada naziva vrhunskom izbornom prevarom u Egiptu još od kada je vojska uzela vlast udarom 1952. godine.

Mubarakova vladajuća partija je dobila sva mjesta u parlamentu osim nekoliko, na glasanju u novembru i decembru, što je Suleimani opisao kao pripremu za prijenos vlasti na sina.

"Mi ovdje imamo predsjednika koji je posvetio posljednju deceniju svoje vlasti da organizuje nešto što se niko u Egiptu nije usudio da uradi ranije - da ga naslijedi sin", rekao je tužilac.

Mubarak bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu ukoliko bude osuđen za saučesništvo u ubijanju demonstranata. Dok se njegova dva sina nalaze u zatvoru, južno od Kaira, zajedno sa 40 pripadnika zbačenog režima, Mubarak se od hapšenja u aprilu nalazi u bolnici pod stražom, prenosi Tanjug.