Svijet
42

Moskva traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog zračnih napada SAD-a

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Moskva je večeras zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a povodom zračnih napada SAD-a na snage sirijske vlade, saopćila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, javlja Tass.

I Ministarstvo vanjskih poslova Sirije pozvalo je Vijeće sigurnosti UN-a da "osudi agresiju SAD-a i zatraži da poštuju suverenitet Sirije", javili su državni mediji, prenosi agencija Reuters.

Glasnogovornik sirijske vojske rekao je na konferenciji za novinare da su u današnjim zračnim napadima koalicije na čelu sa SAD-om na istoku Sirije, u gradu Deir el-Zor, ubijena 62 sirijska vojnika, a oko stotinu ranjeno, pri čemu su uništena vojna vozila i oprema, prenosi Tass.

"Tražimo sveobuhvatno i detaljno objašnjenje Washingtona - da li je riječ o ciljanoj podršci za Islamsku državu ili o nekakvoj grešci", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je stalni predstavnik Rusije u UN-u dobio nalog da zatraži hitan sastanak Vijeća sigurnosti (VS) UN-a na tu temu.

"To objašnjenje bi trebalo da bude pruženo pred Vijećem sigurnosti UN-a", navela je Zaharova te istakla da su SAD ugrozile sve sporazuma postignute o Siriji.

"Danas smo očevici napada koji ugrožavaju sve na čemu je međunarodna zajednica radila i u međunarodnoj Grupi za podršku Siriji, i u VSUN-a, i na bilateralnoj osnovi", rekla je Zaharova kanalu Rosija 24.

Neimenovani izvor u UN-u rekao je ruskoj agenciji da bi VSUN-a mogao da za sutra sazove hitan sastanak o Siriji, nakon što je koalicija na čelu sa SAD-om danas izvela zračni napad na sirijsku vojsku u blizini grada Deir el-Zor na istoku Sirije.

Reuters istovremeno prenosi, pozivajući se na neimenovane diplomate, da će se VSUN-a vjerovatno sastati večeras, na zahtjev Rusije.

Pentagon je ranije danas saopćio da je koalicija na čelu sa SAD-om izvela napad na Islamsku državu na istoku Sirije pri čemu postoji mogućnost da je nenamjerno pogodila sirijske vojne snage, ali da je napad obustavljen čim su ruski zvaničnici obavjestili zvaničnike koalicije da je možda tom prilikom gađan položaj sirijske vojske.

To je prvi put da su SAD pogodile sirijsku vojsku otkako je prijie pet godina u Siriji počeo građanski rat.