Svijet
57

Rusija upozorava koaliciju da ne gađa sirijsku armiju: Dopremili smo nekoliko sistema S-300 i S-400

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije upozorilo je je koaliciju na čelu sa SAD-om da ne izvode napade na sirijsku armiju, dodavši da je na tlu zemlje stacioniran značajan broj protuzračnih sistema.

Rusija je u Siriju nedavno dopremila nekoliko sistema S-400 i S-300 kako bi štitili trupe sirijske armije privržene Bašaru al-Asadu stacionirane u bazama Tartus i Khmeimim. Ministarstvo odbrane naglašava da bi domet raketa oba sistema "mogao biti iznenađujući" za sve neidentificirane letjelice.

Prema saopćenju koje potpisuje ministar odbrane Igor Konašenkov, bilo koji zračni napad ili projektil koji pokuša pogoditi mete na teritoriji pod kontrolom Damaska stavit će rusko osoblje u opasnost.

"Ruske snage neće imati vremena da identificiraju tačnu putanju i pripadnost letjelica i projektila", rekao je Konašenkov.

Saopćenje ministarstva dolazi u vrijeme nepotvrđenih informacija kako Washington razmatra bombardovanje položaja sirijske armije. Konašenkov je kazao da bi SAD trebala razmotriti moguće posljedice takve odluke.

Koalicija predvođena SAD-om bombardovala je sirijsku vojsku prilikom čega je ubijeno više od 80 vojnika. Koalicija je saopćila kako se radi o grešci, dok Damask smatra da je riječ o namjernoj agresiji.