Rusija glavni izvor naoružanja Sirije
0

Moskva protiv embarga na prodaju oružja Siriji

SRNA
Rusija se protivi uvođenju embarga na prodaju oružja Siriji, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslije sastanka sa ambasadorima arapskih zemalja u Moskvi.

Lavrov je rekao da treba izvući pouke iz situacije u Libiji, gdje je embargo na isporuke oružja "važio samo za libijsku armiju", prenijela je agencija RIA novosti.

"Grupe, uključujući one koje su formirali građani koji su ušli u Siriju iz drugih država, aktivno dopremaju naoružanje. Zato nije pošten prijedlog da se uvede zabrana naoružavanja Sirije", rekao je ruski zvaničnik.

SAD i EU već su zabranile isporučivanje naoružanja Damasku, a Arapska liga razmatrala je tu mjeru na sastanku o Siriji prije dva dana. Rusija je glavni snabdjevač Sirije naoružanjem, a vrijednost ugovora između dvije zemlje za 2011. godinu premašuje četiri milijarde dolara.

"Znamo kako je embargo na naoružanje primijenjen u Libiji. Opozicija je dobijala oružje, a zemlje poput Francuske i Katara javno su objavile da su isporučile naoružanje", rekao je Lavrov.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izložen je sve većem međunarodnom pritisku da okonča akcije protiv antirežimskih demonstranata.

Araspka liga uvela je ekonomske sankcije Damasku prije dva dana, kako bi primorala sirijske vlasti da obustave nasilje nad demonstrantima. Zvanični Damask osudio je tu odluku kao izdaju arapske solidarnosti.
Rusija i Kina u oktobru su u UN uložile veto na nacrt rezolucije zapadnih zemalja o osudi nasilja u Siriji, uz poziv predsjedniku Asadu da provede obećane reforme pod prijetnjom da će se, u protivnom, suočiti sa određenim mjerama.

Rusija se čvrsto protivi pominjanju sankcija i poziva se na primjer Libije, gdje su članice NATO-a, kako smatra Moskva, prekoračile mandat UN u vojnoj operaciji protiv Moamera Gadafija.

Prema procjenama UN, u Siriji je u demonstracijama protiv Asada od sredine marta poginulo preko 3 500 ljudi.