Svijet
0

Lavrov: Rusija ne odobrava embargo na sirijsku naftu

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Rusija ne odobrava odluku Evropske unije o embargu na sirijsku naftu izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja novinska agencija Interfax.
  • Uvijek smo govorili da unilateralne sankcije ne mogu donijeti nikakvo dobro. Ovo uništava partnerski odnos u svakoj krizi. Mi smo protiv unilateralnih sankcija. Sankcije općenito rijetko riješe bilo šta - rekao je Lavrov na regionalnom samitu u Dušanbeu.

Evropska unija je u petak usvojila zabranu na uvoz sirove nafte iz Sirije. Zabrana treba stupiti na snagu u subotu, ostavljajući režim predsjednika Bašara el-Asada bez najvažnijeg novčanog prihoda, prenio je AFP.

Zvanična Moskva se usprotivila zapadnim pozivima na sirijske sankcije i zajedno s Kinom bojkotirala je pregovore Vijeća sigurnosti UN-a na zapadni prijedlog da uvede sankcije Asadu, umjesto da ga pozovu da implmenetira reforme.

Rusija također kaže da će nastaviti s trgovinom oružja sa svojim dugogodišnjim partnerom Sirijom uprkos pritisku Sjedinjenih Američkih Država.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla Rusiji „da se postavi na ispravnu stranu historije“ i prekinu trgovinu.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov je rekao da nakon razgovora u Damasku, održanim u ponedjeljak, Rusija nije promjenila politiku prema Siriji.