Svijet
0

Iran podržava Siriju, Turska je kritizira, EU sankcionira

FENA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Suspenzija iz Arapske lige otežat će postizanje mira u Siriji, rekao je u ponedjeljak Iran, najveći saveznik te zemlje u regiji, dok je Turska zaoštrila retoriku, a Evropa uvodi sankcije protiv režima predsjednika Bashara al-Assada zbog višemjesečnog krvavog gušenja protuvladinih protesta, javljaju agencije.

"Stajalište Arapske lige ne samo da neće pomoći rješenju problema već će ga otežati", rekao je u ponedjeljak u Teheranu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast i pozvao Ligu da protiv Sirije spriječi "stranu intervenciju".

Sirija je glavni saveznik Irana protiv Izraela i Sjedinjenih Država i Teheran mjesecima strahuje da bi val prodemokratrskih protesta mogao srušiti al-Assada. Nasuprot Teheranu Turska je zaoštrila retoriku proti dojučerašnje prijateljske zemlje.

"Zauzet ćemo najodlučnije stajalište protiv napada i stajati uz sirijski narod u njegovoj pravednoj borbi", rekao je ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u turskom parlamentu nakon napada prorežimskih Sirijaca na tursku ambasadu. Napad je uslijedio nakon što je Arapska liga donijela odluka o suspenziji Sirije iz članstva, koja stupa na snagu u srijedu.

"Više se ne može vjerovati sirijskoj vladi", rekao je Davutoglu, prenosi Reuters.

Na sastanku u Bruxellesu ministri vanjskih poslova zemalja članica proširili su sankcije protiv režima predsjednika Bashara al-Assada na još 18 osoba, uglavnom vojnih zapovjednika, kojima je zamrznuta imovina u Evropi i zabranili im putovanja, objavio je diplomatski izvor.

Zamrznuli su evropske zajmove Siriji jer ona nastavlja krvoproliće protiv protesta početih u martu s više od 3.500 mrtvih, prema UN-ovih podacima, javlja AFP.

Bruxelles je zamrznuo i tehničku pomoć te zajmove Evropske investicijske banke koja je Siriji od 1978. do 2010. dodijelila više od 1,7 milijarde eura zajmova, od čega polovinu u energerski sektor.

EU je zadnjih mjeseci donijela sankcije protiv 56 vladinih dužnosnika odgovornih za nasilje. Zamrznula je imovinu 19 organizacija i poduzeća koja podržavaju vladu, a među njima je Commercial Bank of Syria. Zabranila je isporuke oružja Siriji i sankcionirala njen naftni sektor.

Nove su mjere uslijedile nakon odluke Arapske lige da suspendira Siriju iz članstva jer nije provela dogovoreni arapski plan o prekidu nasilja, puštanju zatvorenika i vraćanju vojske u kasarne.

Arapska liga počela je razmatrati "mehanizme za zaštitu civila u Siriji", a to pitanje razmatra i EU. Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton isključila je mogućnost vojne interevencije kakva je bila u Libiji.