Svijet
0

Putin: Ne ponašati se u Siriji kao "slon u staklari"

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da bi međunarodna zajednica trebala omogućiti građanima Sirije da sami riješe svoju sudbinu, a ne da se ponaša kao "slon u staklari" i dodao da se u Libiji događaju "strašni zločini" o kojima se šuti.

"Ne treba da se ponašamo kao 'slon u staklarskoj radnji', treba dati ljudima priliku da samostalno rješavaju svoju sudbinu. Pomagati, savjetovati i ograničiti zaraćene strane u korištenju oružja, to da. Ali, ne miješati se", rekao je Putin. On je kao primjer "užasnih posljedica" vojne intervencije spolja naveo Libiju, ističući da je i te kako svjestan kvaliteta režima koji je ustanovio bivši libijski vođa Moamer Gadafi.

"Ali sada iz nekog razloga niko ne govori šta se dešava u Sirtu i drugim gradovima koji su podržavali Gadafija. Tamo se dešavaju strašni zločini. O tome se ne govori, zbog toga što su to užasne posljedice oružane intervencije", kazao je Putin, naglasivši da isti scenarij može da se ponovi u Siriji.

"Naravno da osuđujemo svako nasilje bez obzira na to odakle dolazilo", rekao je Putin, ocijenivši da je kult nasilja uzeo maha u svijetu, što je razlog za zabrinutost, kao i da se nasilje mora izbjeći, prenio je Tanjug.

Rusija i Kina uložile su prošle sedmice veto na prijedlog rezolucije o Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a koji su podržale ostalih 13 članica VS-a, a kako je objasnila zvanična Moskva jedan od razloga za odbijanje rezolucije je njeno protivljenje da se za višemjesečno nasilje u Siriji okrive samo vlasti u Damasku.

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad zahvalio je jučer šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu na podršci koju Rusija pruža očuvanju suvereniteta njegove zemlje, dok su hiljade građana na ulicama Damaska pozdravile dolazak ruskog ministra i njegove delegacije.