|

VIDEO
/
More izbacilo 40.000 rakova, morskih zvijezda i jastoga

More izbacilo 40.000 rakova, morskih zvijezda i jastoga
0
S
SRNA
6.1.2011. u 14:42
37
komentara
0

dijeljenja
More izbacilo 40.000 rakova, morskih zvijezda i jastoga
Na obalama Kenta u Engleskoj pronađeno je oko 40.000 mrtvih rakova, morskih zvijezda, jastoga i spužvi.
Nova godina je počela izuzetno neobično kad je riječ o velikim populacijama životinja i njihovim iznenadnim pomorima. Nakon ptica koje su padale s neba i riba koje je more donijelo na obale sada su se pomoru pridružili i rakovi.

"Moguće je da su uginuli zbog zahlađenja, jer rakovi uživaju u toplom moru, pa kad dođe zima i padne temperatura, oni ne znaju da se nose s tim", rekao je za "Tanet" Tony Child, šef odjeljenja za životinje.

"Riječ je o stravičnom padu populacije. Tokom zime životinje dolaze blizu obale, tražeći hranu. Galebovima trenutno ide jako dobro", rekao je, on, dodavši da su na istom mjestu prije dvije i pet godina pronađene mrtve životinje.

Rakovi i druge životinje počeli su se pojavljivati na obali malo prije Božića, a iako ih naučnici posmatraju, Child kaže da se ne može učiniti ništa da bi se pomoglo životinjama, te dodao da je riječ o običnom ciklusu života.

Juče je na ulicama Štokholma u Švedskoj pronađeno 50 ptica. Veterinar koji vodi istragu rekao je za AP da ne zna razlog pomora, ali da su u utorak bacane petarde na tom području. Moguće je da je kombinacija šoka od petardi i hladnog vremena dovela do problema, ali istraga je još u toku.Evropa se tako pridružila SAD, gdje je s neba u Arkansasu palo 5.000 mrtvih ptica, čija smrt nije objašnjena. Nedugo nakon toga s neba je u Louisiani palo 500 ptica. Vlasti kažu da vjerovatno neće uspjeti pronaći razlog smrti.

U američkoj državi Maryland pronađeni su milioni mrtvih riba, a ogromni pomori riba otkriveni su i u Brazilu i na Novom Zelandu.

Iz službi za zaštitu životinja kažu da ne treba dovoditi u vezu smrt ptica i uginuće morskih životinja.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...