Ovaj put nema dileme
0

VIDEO / Stotine ptica u Južnoj Dakoti ubila je američka vlada

Sarajevo-x.com
Kada su građani Yanktona u Južnoj Dakoti u ponedjeljak pronašli stotine mrtvih ptica, pomislili su da je riječ o novom u nizu slučajeva pronalaska mrtvih životinja širom svijeta. Ovaj put međutim nema dileme, odgovornost za smrt 200 čvoraka odgovorna je američka vlada.

Sumnjalo se da je uzrok smrti hladnoća, ali je potom lokalna policija primila poziv iz odjela za poljoprivredu (USDA) kako bi ih obavijestili da su otrovali ptice 15-ak kilometara od Yanktona. Navodno je oko pet hiljada ptica prljalo hranu za životinje, ugrožavajući zdravlje ljudi i životinja, zbog čega je USDA odlučila ubiti ptice.

Za akciju eliminisanja čvoraka korišten je otrov DRC-1339 pa se zvaničnici čude kako su ptice uspjele letjeli tako dugo. Oni uvjeravaju da mrtve ptice ne predstavljaju rizik za lokalno stanovništvo i životinje.

Iako je ovaj slučaj riješen, slični slučajevi pomora životinja širom svijeta ostaju enigma. Na farmi u Wisconsinu je pronađeno 200 mrtvih krava, a uzrok je navodno pneumonija. Prethodno su zabilježena masovna uginuća ptica u Arkansasu, Alabami, Louisiani, Kentuckyju, Californiji, Italiji i Švedskoj. Masovan pomor ribe dogodio se u Arkansasu, Marylandu, Chicagu, Novom Zelandu i Brazilu, a na obale Engleske more je izbacilo 40.000 mrtvih rakova.

Zvaničnici ne vjeruju da su ove pojave povezane, a uzrok može biti različit, od hladnog vremena do prejedanja, iako tvrde da je teško utvrditi tačan razlog smrti. Prema navodima AP-a, masovna uginuća životinja nisu rijetkost.