Demonstranti ne misle odustati
0

Moćnici pozivaju narod Bahreina na suzdržanost

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Washington je pozvao narod Bahreina da pokaže suzdržanost i da provede reforme u miru. Snage sigurnosti rastjerale su stotine demonstranata s trga u glavnom gradu Manami u četvrtak, uslijed čega su četiri osobe poginule, a stotine povrijeđene.

Sahrane će biti održane u petak. Očekuju se i provladine demonstracije, i to samo nekoliko sati nakon što je Bahrein zabranio javna okupljanja. Tenkovi i vojska su na ulicama Maname i naređeno im je da poduzmu sve kako bi sačuvali sigurnost.

Upotreba vojske u te svrhe je naravno stavila kraljevsku porodicu u direktan sukob sa muslimanima šiitima koji čine najveći dio demonstranata. Od stjecanja nezavisnosti od Velike Britanije 1971, napetosti između sunitske elite i manje bogatih šiita često su uzrokovali građanske nemire. Šiiti smatraju da su marginalizirani.

Washington gleda sa zabrinutošću na nova dešavanja i širenje nemira i nasilja diljem Bliskog istoka, što je ozbiljna prijetnja američkom interesu u tom regionu. Bahrein je malen, s manje od milion stanovnika, ali je ipak dom za američku mornaričku flotu, a i nalazi se u blizini ključnog američkog saveznika u regiji, Saudijske Arabije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton nazvala je svog kolegu u Bahrainu, Sheikha Ahmeda bin Khaleda al-Khalifu, te mu prenijela svoju "duboku zabrinutost". Ona ga je pozvala da osigura da sahrane koje će biti obavljene u petak proteknu bez ikakvih incidenata. Clintonova je tokom posjete u decembru istakla kako je impresionirana zalaganjem vlade u Bahreinu za demokratski put. Ona nije sad povukla taj iskaz, ali je rekla kako Bahrein treba stvarne i smislene reforme.

Na suzdržanost su pozvali i britanski ministar vanjskih poslova William Hague te glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon. Ipak, Ibrahim Sharif, iz sekularne Waad stranke, izjavio je da će se demonstracije nastaviti sve dok zemlja ne dobije funkcionalan ustav koji će biti podloga za demokratske promjene. Naveo je da će istrajati čak i po cijenu ljudskih žrtava, prenio je BBC.