|

Hiljade šiitskih demonstranata traže prava

Hiljade šiitskih demonstranata traže prava
0
S
Sarajevo-x.com
16.2.2011. u 08:45
11
komentara
0

dijeljenja
1/10 Foto: Reuters
2/10 Foto: Reuters
3/10 Foto: Reuters
4/10 Foto: Reuters
5/10 Foto: Reuters
6/10 Foto: Reuters
7/10 Foto: Reuters
8/10 Foto: Reuters
9/10 Foto: Reuters
10/10 Foto: Reuters
Nekoliko hiljada šiitskih demonstranata, inspirisani revolucijama u Tunisu i Egiptu, okupilo se u glavnom gradu Bahreina, u Manami. Između ostalog, okupili su se i kako bi odali počast drugom ubijenom demonstrantu.
U pogrebnoj povorci okupilo se nekoliko stotina osoba, koje su željele odati posljednju počast demonstrantu ubijenom u sukom s policijom.

"Mi tražimo svoja prava na miran način", kazao je 20-godišnji student Bakr Akil, prenosi AP.

S crvenim listom u rukama, koji simbolizira spremnost da se pogine za slobodu, Akil je istakao.

"Posve sam optimističan da će naši zahtjevi biti ispunjeni!"

U Bahreinu su posljednjih dana, kao i u Egiptu svi složni. Žene odjevene u crno mole se i vlastitim napjevima pozivaju na mir i jedinstvo u Bahreinu.

Blizu 2.000 demonstranata proveli su noć u šatorima na gradskom trgu u Manami, a isto toliko ih je dan prije marširalo ulicama.

Bahreinski šiiti već dugo se žale na diskriminaciju. Ističu kako im vladajuća sunitska porodica Al-Khalifa ne omogućava odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, poslove u državnim institucijama, niti im pomaže u rješavanju stambenog pitanja.

"SAD su veoma zabrinute zbog nedavnih protesta i nasilja u Bahreinu. Pozivamo sve strane da se suzdrže od nasilja", izjavio je P. J. Crowley, glasnogovornik State Departmenta, prenosi AP.

Inače, za srijedu je planiran sastanak vođe glavnog opoziciong bloka u Bahreinu, Wefaqa, s vladom. Demonstranti su istakli da je njihov glavni zahtjev ostavka premijera Sheikha Khalifa bin Salman al-Khalifa, koji vodi tu zaljevsku državu još od njenog proglašenja nezavisnosti 1971. godine.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...