Okršaj s demonstrantima
0

U Bahreinu osam povrijeđenih policajaca, ispaljivan suzavac

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U najnovijem okršaju policije i demonstranta, osam policajaca je danas povrijeđeno u Manami, kada su snage sigurnosti ispalile suzavac da bi rastjerale demonstrante, dok oni najavljuju nove demonstracije u podne, saopćili su zvaničnici.

Policija je uklonila šatore koje su postavili demonstranti kod bahreinskog Finansijskog lučkog centra, u blizini trga Perl, gdje antirežimske demonstracije traju od 14. februara, prenijela je agencija AFP.

Bilo je "osam povrijeđenih među policajcima i svi su prebačeni u bolnicu", saopćilo je bahreinsko ministarstvo na stranici tvitera, pošto je javljeno da je policija ispalila suzavac na demonstrante, u namjeri da rastjera oko 350 okupljenih.

S druge strane demonstranti su najavili da će mirno demonstriratii kod Finansijskog lučkog centra danas u podne i da će napraviti lanac od ljudi da bi blokirali ulaz.

AFP podsjeća da su snage sigurnosti izbjegavale oblast protesta (trg Perl) od 17. februara kada je šest demonstranata ubijeno i sedmi podlegao povredama, ali su tvrdokorni antirežimski aktivisti intenzivirali demonstracije ispred trga Perl uz okupljanja ispred sjedišta vlade i kraljevske palače.

Glavne opozicione grupe odustale su, nakratko, od zahtjeva za obaranje monarha, ali insistiraju na velikim reformama, mada tvrdolinijaši ne odustaju od svrgavanja Hamada bina Isa Al-Kalife.

Demonstracije u šiitskom Bahreinu u kome vlada sunitska dinastija, izbili su poslije "buđenja naroda" u Egiptu i Tunisu, gdje su srušeni dugogodišnji autokratski režimi.