Bahrein
0

Vojsci naređeno povlačenje iz centra Maname

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
U subotu prijepodne vojnim snagama naređeno je da se povuku iz centra prijestolnice Bahreina, javio je BBC-ev dopisnik iz Maname.

Naređenje je, kako je prenio dopisnik BBC-a, izdao Salman Ben Hamad al Khalifa, bahreinski prestolonasljednik i zamjenik glavnokomandujućeg oružanih snaga.

On je saopćio je da će red i zakon u prijestolnici nadalje održavati policija.

BBC-ev dopisnik javio je da su policijske snage blokirale ulice oko Trga bisera, koji je bio centar antivladinih protesta. Izvještava se da demonstranti pokušavaju ponovo da se okupe na tom trgu.

Sva vojna vozila prethodno su napustila Trg bisera, prenosi dopisnik BBC-a.

Glavna šiitska opoziciona grupa u Bahreinu prethodno je odbacila vladin poziv na dijalog kako bi se riješila politička kriza u zemlji.

Lider grupe Wafaq izjavio je da vlada mora da podnese ostavku, a vojska da se povuče s ulica, prije nego što bude prihvaćen poziv kraljevske porodice na razgovore.

Američki predsjednik Barack Obama je prije toga u ličnoj poruci bahreinskom kralju apelovao na uzdržanost nakon nasilja protiv antivladinih demonstranata.

Bahreinske snage sigurnosti u petak su otvorile vatru, povrijedivši najmanje pedeset ljudi tokom nemira koji su uslijedili poslije sahrane trojice poginulih demonstranata.