|

Mladi u EU su podnijeli najveći teret ekonomske krize

Mladi u EU su podnijeli najveći teret ekonomske krize
0
F
FENA
26.11.2010. u 16:48
0
komentara
0

dijeljenja
Mladi u EU su podnijeli najveći teret ekonomske krize Foto: Ilustracija
Novi izvještaj "Zapošljavanje u Evropi 2010.", predstavljen ove sedmice u Bruxellesu, ističe da je finansijska i ekonomska kriza imala velik uticaj na povećanje nezaposlenosti u Evropi, a najveći teret podnijeli su mladi koji u nekim zemljama čine trećinu nezaposlenih, objavila je Evropska komisija.
Premda postoje naznake da se tržište rada u EU oporavlja, kriza je imala velik uticaj na nezaposlenost i opći oporavak ekonomije u EU-u i dalje je krhak, kaže se u izvještaju.

Povećanje nezaposlenosti u kombinaciji s ograničenim prilikama za pronalazak novog radnog mjesta povećalo je rizik od povećanja dugotrajne ili trajne nezaposlenosti, dodaje se i upozorava kako bi do znatnog povećanja zaposlenosti moglo proći još dosta vremena.

Izvještaj poziva na donošenje učinkovite strategije kako bi tržišta rada postala više uključiva i kako bi se suzbila sve izraženija podjela na stalno i privremeno zaposlene, što se negativno odražava na produktivnost, a najviše pogađa mlade jer ih 40 posto radi samo povremeno i na određeno radno vrijeme.

- Evropsko tržište rada izići će iz krize duboko promijenjeno. Zato se radnici i poslodavci moraju pripremiti pravim vještinama i poticajima kako bi se prilagodili promijenjenim uvjetima, rekao je evropski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i socijalnu uključenost Laszlo Andor.

- Mi radimo sa svim našim partnerima, uključivo države članice, kako bi osigurali da ljudi imaju prave vještine za poslove sutrašnjice. Naš cilj je da do 2020. ostvarimo 75-postotnu zaposlenost i zapošljavanje je glavni cilj dviju naših ključnih inicijativa predstavljenih ove godine: „Mladi u pokretu“ i „Nove vještine i poslovi'", dodao je, prenosi Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.