{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Stranke u kampanji trebaju ponuditi programe za zapošljavanje mladih"

F
30.8.2010. u 13:50
0
0
"Stranke u kampanji trebaju ponuditi programe za zapošljavanje mladih"
0
"Stranke u kampanji trebaju ponuditi programe za zapošljavanje mladih"
Hariz Alajbegović
Kandidat Koalicije Preokret: GDSBiH i NEPBiH na kantonalnoj listi i predsjednik kantonalnog Foruma mladih NEPBiH Hariz Alajbegović pozvao je sve stranke da već u predizbornoj kampanji ponude konkretne programe za zapošljavanje mladih, kao i da promijene postojeću praksu poslodavaca koji mlade drže u robovlasničkom odnosu.
Ukoliko stranke ovo ne urade nijedna neće imati legitimitet da predstavlja interese mladih.

"U BiH imamo oko 512 hiljada nezaposlenih, od čega je na području TK-a gotovo 100 hiljada radnika. Od ukupnog broja nezaposlenih čak 58 posto su mladi ljudi i ta stopa je gotovo četrerostruko veća nego u zemljama EU. Ono što zabrinjava jeste činjenica da čak i oni koji rade nemaju riješen radnopravni status, odnosno rade "na crno", bez radnog vremena, bez zdravstvenog i penzionog osiguranja, često u neljudskim uslovima i izvan struke za koju su se školovali", kazao je Alajbegović.

Ističe da je nezaposlenost jedan od triju glavnih razloga za odlazak mladih, te stranke, posebno one na vlasti, pod hitno moraju mladima kazati kako misle zaraditi i opravdati njihov glas, odnosno kako će stopu zaposlenosti mladih barem uduplati u narednom mandatu.

Alajbegović smatra da je nužno stimulirati privatne firme i državne ustanove da zaposle mlade ili da ih uzmu kao pripravnike, kako bi mladi s godinom dana radnog iskustva postali konkurentni na tržištu. Također, biroi za zapošljavanje se moraju reorganizovati na način da postanu servis za zapošljavanje, a ne samo za evidentiranje nezaposlenih.

Kao predstavnik mladih u Koaliciji Preokret, on je istakao da mladi ne smiju prihvatiti da ih se iskorištava i da su za poslove koje obavljaju plaćeni ispod svakog minimuma.

Mladi moraju zahtijevati od svojih predstavnika u vlasti da ponude programe koji će već nakon izbora i konstituiranja vlada donijeti rezultate.

Iz državnih kasa, kako je naglasio, treba osigurati novac za mlade poduzetnike te na taj način poticati i stvarati i poduzetničku kulturu i poduzetnički način razmišljanja i ponašanja u svakodnevnom životu i na radnom mjestu, saopćeno je iz Koalicije Preokret.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: