{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Osigurati povoljne kredite za mlade poduzetnike"

S
3.9.2010. u 10:35
0
68
"Osigurati povoljne kredite za mlade poduzetnike"
0
"Osigurati povoljne kredite za mlade poduzetnike"
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je krajnje vrijeme da obrazovane institucije prilagode svoje programe potrebama tržišta rada te kreiraju adekvatne programe dokvalifikacije i prekvalifikacije za ona zanimanja koja su najzastupljenija na evidencijama službi za zapošljavanje u BiH.
"Misija SDA je reorganizacija biroa za zapošljavanje, koje je neophodno razviti na način da postanu razvojne institucije i servisi za zapošljavanje, a ne samo puke službe za evidenciju nezaposlenih", ističu iz ove stranke dodajući da je zapošljavanje mladih za SDA uvijek bio "prioritetan zadatak".

"Polazeći od alarmantnog podatka da je stopa nezaposlenosti mladih u BiH četverostruko veća nego u zemljama Evropske unije, SDA će u narednom četverogodišnjem mandatu posebnu pažnju posvetiti rješavanju ovog problema", najavljeno je, uz zalaganje za "osmišljavanje i realizaciju razvojnih programa s ciljem zapošljavanja mladih bez radnog iskustva, za osiguranje poreskih olakšica poslodavcima koji ih zapošljavaju, te otvaranje novih radnih mjesta uz poticaj i dodjelu bespovratnih sredstava".

Cilj im je, poručuju, i osiguranje povoljnih kredita za mlade poduzetnike.

"Rješenje problema vidimo i u borbi protiv sive ekonomije i rada na crno kroz izmjene Zakona o radu i Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Neophodno je povećati i visine zapriječenih kazni za poslodavce koji ne plaćaju doprinose radnicima. Najvažnijom stavkom u rješavanju problema nezaposlenosti prvenstveno vidimo stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za ulazak velikih kompanija na bh. tržište koje bi apsorbirale armiju nezaposlenih mladih ljudi različitih struka i zanimanja", navodi se iz SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: