Koalicija Preokret
0

Ognjen Bomoštar za zapošljavanje mladih

Sarajevo-x.com
Ognjen Bomoštar
Ognjen Bomoštar
Ognjen Bomoštar, kandidat Koalicije Preokret za Parlamentarnu skupštinu BiH u saopćenju za javnost poručio je da "politike zapošljavanja moraju otvoriti novu stranicu u pristupu problemu nezaposlenosti i osigurati podršku mladima od samog završetka školovanja, pronalaska zaposlenja i zaštite u slučaju nezaposlenosti."

"Postojeći sistem socijalne pomoći i zaštite nije u stanju prepoznati i odgovoriti na potrebe domaćinstava sa nedovoljnim prihodima, a pogotovu ne odgovoriti na složene probleme koji stoje pred posebno osjetljivim grupama. Jedna četvrtina mladih u dobi između 16 i 24 godine živi u domaćinstvima čiji je ukupan prosječan mjesečni prihod ispod 430 KM, tj. 60% prosječnog prihoda ukupne populacije. Tek 7% mladih koji žive u domaćinstvima sa niskim prihodima primaju određenu vrstu socijalne pomoći. To se svakako odražava i na mogućnosti finansiranja obrazovanja."

Bomoštar dalje navodi da je stopa nezaposlenosti među mladima starosti od 16 do 30 godina skoro 60% i kaže da stoga "ne čudi da bi dvije trećine mladih napustilo BiH zbog privremenog rada, udaje/ženidbe ili trajnog nastanjivanja u drugoj zemlji."

"Mnogi od njih su već preuzeli konkretne korake u tom pravcu. Niska stopa radne aktivnosti mladih u odnosu na EU, te nezaposlenost koja je gotovo četiri puta veća nego u zemljama EU-a, a pogotovu nezaposlenost mladih žena, najbolje prikazuju položaj BH mladih u odnosu na vršnjake iz drugih zemalja. Tranzicija mladih iz obrazovanja u zaposlenost u formalnom sektoru mora biti olakšana, mogućnosti za zapošljavanje proširene i svima dostupne, a omladinsko preduzetništvo prepoznato kao ključni mehanizam. Razvoj mikro i malog preduzetništva među mladima predstavlja neiskorištenu alternativu za nova radna mjesta. Trenutno, jedna od tri mlade osobe bila bi voljna pokrenuti vlastiti biznis", navodi se u saopćenju Koalicije Preokret.