|

Misija EU-a procjenjuje krizu sa smećem u Napulju

Misija EU-a procjenjuje krizu sa smećem u Napulju
0
F
FENA
22.11.2010. u 18:27
0
komentara
0

dijeljenja
Misija EU-a procjenjuje  krizu sa smećem u Napulju Napulj
Evropska unija je u ponedjeljak poslala misiju za procjenu u Napulj da utvrdi da li talijanska sredozemna metropola, čije su ulice zatrpane smećem, krši evropske zakone.
"Nakon dvije godine situacija se nije promijenila. Smeće je zatrpalo ulice, ne postoji plan za postupanje sa smećem i selektivno razvrstavanje", izjavila je u Napulju voditeljica evropskih inspektora Pia Bucella.

Italija riskira sudsko gonjenje i teške kazne zbog krize u napuljskoj regiji gdje je stanovništvo koje se protivi korištenju zemljišta pod otvorenim nebom blokiralo istovar i sukobilo se nekoliko puta sa snagama reda.

Sud pravde EU-a je u martu već osudio Italiju u vezi s ovim pitanjem.

Ako Komisija odluči da Italiju po drugi put pošalje na sud u Luxembourgu i ako je sud ponovo osudi, ova bi država mogla platiti kazne od nekoliko miliona eura.

Kako piše talijanska štampa, količina nakupljenog smeća na napuljskim ulicama dosegla je u ponedjeljak 3.600 tona.

"Moramo djelovati brzo jer kasnimo 20 godina s rješavanjem ovog problema", izjavio je u ponedjeljak Stefano Caldoro, predsjednik Kampanije, napuljske regije.

Lokalni stručnjaci su upozorili na sanitarni rizik koji je izazvala ova kriza: broj miševa, golubova i galebova je enormno porastao na ulicama zatrpanim smećem.

U četvrtak je vijeće ministara usvojilo dekret o ubrzavanju administrativnih procedura za izgradnju centara za spaljivanje smeća.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.